Ingredience

800 g telecí kýty

250 g čerstvého špenátu

100 g rokfóru (nebo jiného sýra s modrou plísní)

1/2 svazku jarní cibulky

sůl

100 g šunky (plátky)

1 cibule

2 lžíce oleje

200 ml bílého vína

250 ml zeleninového vývaru z kostky

popř. 1 lžička instantní jíšky

200 g zakysané smetany


1. Maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší plátky, které přes fólii naklepeme. Špenát očistíme a spaříme v horké vodě. Sýr nakrájíme na špalíčky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na delší kousky.


2. Plátky masa osolíme, rozdělíme na ně šunku, pokryjeme spařeným špenátem a doprostřed dáme kousek sýra a jarní cibulky. Pečlivě stočíme do závitků, které převážeme kuchyňskou nití nebo sepneme párátky.


3. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme v pánvi na rozpáleném oleji. Pak do pánve vložíme závitky a zprudka je opečeme ze všech stran. Závitky i s cibulí dáme do pekáčku, podlijeme je vínem a 150 ml vývaru.


4. Dusíme v předehřáté troubě při 190 °C asi 50 minut doměkka. Během dušení podléváme podle potřeby vodou nebo vývarem. Hotové závitky vyjmeme a udržujeme teplé. Výpek nalijeme do pánve a vyrestujeme na tuk. Přilijeme zbylý vývar a přivedeme k varu. Zahustíme podle potřeby jíškou a omáčku zjemníme kysanou smetanou. Jako příloha jsou vhodné těstoviny a vařená brokolice.


  14:51,  aktualizováno  31. března 2019 13:39