Domácí karamely
Suroviny: 250 ml 30% smetany, 180 ml neslazeného kondenzovaného mléka, 250 ml kukuřičného sirupu, ?220 g cukru krupice, ?60 g másla, kousky karamelu na ozdobu
Postup:
1. Do rendlíku nalijeme smetanu s kondenzovaným mlékem, promícháme a pomalu prohřejeme. Smetanovou směs odstavíme a udržujeme teplou.
2. V kastrůlku se silným dnem smícháme kukuřičný sirup, cukr a 60 ml vody. Na sporáku za stálého míchání přivedeme k varu. Když rozvar dosáhne teploty 120 °C, odstavíme ho, opatrně vmícháme máslo a smetanu s mlékem.
3. Kastrůlek vrátíme na sporák a za stálého míchání necháme směs znovu zahřát na 120 °C. Pak ji odstavíme a opatrně rozlijeme do připravených košíčků (použijeme-li papírové, je třeba nechat v sobě minimálně tři). Doprostřed dáme kousek karamelu.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 596 kJ/142 kcal
Počet porcí/kusů 24