Slaný francouzský koláč si zamilujete.

Ingredience

Těsto:
160 g hladké mouky
špetka soli
110 g másla


Náplň:
30 g másla + na formu
200 g anglické slaniny
2 cibule
3 stroužky česneku
300 g špenátových listů
90 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina smetanová)
80 ml plnotučného mléka
3 vejce
100 g strouhaného sýra (Eidam)
špetka soli
mletý černý pepř

1. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme nastrouhané zchladlé máslo a 4 – 5 lžic ledové vody. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet asi 20 minut v chladničce.


2. Na středním plameni rozehřejeme na pánvi máslo, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a nahrubo pokrájenou oloupanou cibuli. Za častého míchání opékáme asi 8 minut. Pak přidáme najemno nakrájený oloupaný česnek a špenát. Necháme ho zavadnout a odstavíme.


3. Obdélníkovou pečicí formu vymažeme lehce máslem. Těsto rozválíme na plát a formu jím vyložíme.


4. Do mísy dáme smetanový sýr pokojové teploty, přilijeme mléko a ušleháme dohladka. Postupně zašleháme vejce a vmícháme orestovanou směs. Přidáme nastrouhaný sýr a důkladně promícháme. Směs osolíme, opepříme a nalijeme do připraveného korpusu.


5. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 25 minut dozlatova. Před podáváním necháme quiche 10 minut vychladnout.

  11:00,  aktualizováno  26. března 2019 10:28