Ingredience300 g hrubé mouky Žahour: |
1. Mouku prosejeme do mísy a ve středu uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme polovinou vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
2. Pak přidáme zbylé vlažné mléko, žloutek, rozpuštěné máslo, špetku soli a vše zpracujeme na tužší nelepivé těsto. Necháme ho kynout 60 minut na teplém místě.
3. Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát silný asi 1 cm a rozkrájíme na 12 čtverců. Na střed každého kousku dáme lžíci okapaných propláchnutých borůvek a zabalíme do knedlíku. V dlaních je zakulatíme a necháme na teplém místě ještě asi 15 minut kynout. Vaříme ve vroucí osolené vodě asi 8 minut. Knedlíky vyjmeme, dáme do mísy a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára a zůstaly kypré.
4. Na žahour přivedeme za stálého míchání k varu mléko s máslem, cukrem a kukuřičným škrobem. Přidáme studenou vodou propláchnuté borůvky, krátce povaříme a přilijeme smetanu. Přivedeme k varu a odstavíme. Knedlíky podáváme přelité teplou omáčkou.