Skvělá lahůdka, kterou můžete použít do zeleninového salátu, ale třeba také ji jen tak mlsat s návštěvou k vínu.

Ingredience

200 g balkánského sýra
100 g zelených oliv, bez pecky
100 g oliv kalamata, bez pecky
20 g filetů ančoviček, v oleji
2 menší červené cibule
2 lžíce plodů kaparů, v nálevu
3 snítky rozmarýnu
1 lžička kuliček červeného pepře
cca 400 ml olivového oleje

1. Balkánský sýr nakrájíme na menší kostky a dáme do mísy. Scezené olivy a ančovičky přidáme společně s na měsíčky nakrájenou oloupanou cibulí k sýru. Plodům kaparů odstraníme stopky, dle potřeby překrájíme na menší kousky a přidáme do mísy. Snítky rozmarýnu opláchneme ve studené vodě a necháme okapat. Lístky otrháme od stonků a společně s kuličkami pepře vmícháme do sýrové směsi. 

2. Jednu větší sklenici o objemu cca 600 ml (nebo dvě menší sklenice) důkladně vymyjeme a osušíme. Naplníme sýrovou směsí, zalijeme olivovým olejem a uzavřeme. Necháme odležet 1 – 2 dny v chladničce. Nakládaný balkánský sýr podáváme např. s čerstvým pečivem.