Milují je dospělí i děti a když je budete podávat se zeleninovým salátem, je to dokonalá letní večeře.

Ingredience:

600 g vařeného květáku
2 menší cibule
3 lžíce slunečnicového oleje + na plech
1 lžíce kari koření
sůl
2 rohlíky (1 den staré)
3 vejce
4 lžíce polohrubé mouky + na zahuštění
1 vrchovatá lžička kypřicího prášku do pečiva

1. Ze středů růžiček květáku nakrájíme 10 tenkých plátků, které dáme stranou. Polovinu zbylého květáku pokrájíme nahrubo. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. V pánvi nahřejeme olej a cibule orestujeme dosklovata. Pak přisypeme kari, promícháme a přidáme pokrájený květák. Osolíme ho, krátce promícháme a odstavíme. 

2. Rohlíky nakrájíme na menší kusy a v sekacím strojku z nich připravíme jemnou drť, kterou přesypeme do mísy. Do strojku dáme zbylou polovinu květáku a společně s vejci rozsekáme na kaši. 

3. Do mísy k rohlíkové drti vmícháme cibulovo-květákovou směs. Pak přidáme květákovou kaši s vejci a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Zlehka zamícháme a necháme 10 minut stát. 

4. Plech vyložíme pečicím papírem, který potřeme olejem. Odložené plátky květáku překrájíme na poloviny a rozložíme na připravený plech. Na každý kousek dáme hromádku květákové hmoty, kterou rozmáčkneme na placičku. (Pokud je hmota příliš řídká, přidáme trochu mouky.) Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 15 – 20 minut. Když začnou placičky zlátnout, snížíme teplotu na 170 °C a necháme je zcela propéct. Hotové placičky podáváme například s dipem ze zakysané smetany a zeleninovým salátem.

Témata: rohlík, salát, Květák