Zelenina luštěniny, to je dokonalá kombinace pro zdraví i mlsný jazýček.

Ingredience

800 g květáku
400 g sterilované cizrny
2 lžíce olivového oleje
sůl
2 avokáda
150 g řeckého jogurtu
1 hrst máty 

Kořenicí směs:
2 lžíce sezamových semínek
1 lžička semínek koriandru
1 lžička římského kmínu
1 lžička zrnek černého pepře
1/2 lžičky drcených sušených chilli papriček

1. Nejprve si připravíme kořenicí směs. Sezam nasypeme na pánev bez tuku a zahříváme, dokud nezačne zlátnout. Pak přisypeme koriandr, kmín, pepř a chilli. Krátce opékáme, až semínka koriandru začnou poskakovat a rozvoní se. Koření ihned vysypeme z pánve a vše dohromady rozdrtíme v hmoždíři nebo rozmixujeme. 

2. Květák omyjeme, necháme okapat a rozebereme na růžičky. Cizrnu scedíme, propláchneme vodou a smícháme s květákem. Směs dáme na plech, pokapeme olejem, posypeme kořenicí směsí a osolíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut, až květák začne hnědnout. 

3. Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku, dužinu vydloubneme lžící ze slupky a nakrájíme na plátky. Odkrojky avokáda dáme do mixéru, přidáme jogurt, přidáme trochu vody, několik lístků máty a osolíme. Vše rozmixujeme. 

4. Na pečený květák s cizrnou rozložíme plátky avokáda, pokapeme rozmixovaným ochuceným jogurtem a ozdobíme zbylými lístky máty.