Matcha neboli japonský práškový čaj je zářivě smaragdový nápoj se spoustou léčebných účinků. Slavnostní příprava vám navodí zenové vyklidnění a nápoj si vás následně podmaní sladkou chutí. Energii k boji čerpali z matchy už samurajové!
Nevíte, co je Matcha a chtěli byste vědět víc? Přečtete si článek Zelený zázrak Matcha.
A jak využít Matchu v kuchyni? Přinášíme dva skvělé recepty. Další najdete v časopise Žena a život č. 3, které je právě v prodeji.
Mátová zmrzlina s matchou a kousky hořké čokolády
Báječná domácí chladivá sladkost se zelenou energií. Až si na ní budete pochutnávat, narazíte na křupavé hořké čokoládové kousky.
? Čas na přípravu: 50 minut
? Množství: 8 porcí
? Potřebujete: 350?ml smetany s 38–40 % tuku, 4 lžičky matchy, 235?ml mléka, 4 žloutky, 50?g přírodního řepného cukru, špetku soli, 2 hrsti mátových lístků, 1/4 lžičky mátové esence, 100?g tmavé čokolády
Jak na to:
1. Do velké mísy dejte smetanu s matchou a metličkou vyšlehejte, až se matcha promísí se smetanou a vznikne nadýchaný zelený krém.
2. Mléko přihřejte, stačí tak, abyste v něm udrželi prst. Žloutky vyšlehejte s cukrem. Pak do nich opatrně po částech vešlehejte teplé mléko. Misku se žloutkovou směsí postavte do teplé vodní lázně. Směs šlehejte a ohřívejte, až bude hustá. Pak ji vmíchejte do smetany s matchou. Zakryjte fólií, vložte do lednice a nechte 2 hodiny chladit.
3. Mátové listy spařte asi na 1 minutu v horké vodě. Zchlaďte je v ledové lázni a osušte. Pak je rozmixujte s polovinou vychlazené smetanové směsi. Tuto mátovou část propasírujte přes sítko do zbytku a promíchejte s esencí. Je to proto, aby ve zmrzlině zůstalo jen aroma máty, a ne listy. Směs vlijte do výrobníku na zmrzlinu a šlehejte a chlaďte, až ztuhne.
4. Mezitím nasekejte čokoládu a rozpusťte ji v horké vodní lázni. Polovinu zatuhlé zmrzliny rozetřete do plechové mísy, třeba do formy na pečení chlebíčku. Povrch postříkejte rozpuštěnou čokoládou. Pak na ni rozetřete zbylou zmrzlinu. Zakryjte fólií a nechte 10 minut v mrazáku. Pak můžete servírovat. Lžící na zmrzlinu nabírejte obě vrstvy i s čokoládou.