Doporučujeme

Jak využít Matchu v kuchyni? Udělejte si zmrzlinu nebo koláč

Znáte zelený prášek Matcha? Má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. A nemusíte ho pít jen jako čaj...

Matcha neboli japonský práškový čaj je zářivě smaragdový nápoj se spoustou léčebných účinků. Slavnostní příprava vám navodí zenové vyklidnění a nápoj si vás následně podmaní sladkou chutí. Energii k boji čerpali z matchy už samurajové!



Nevíte, co je Matcha a chtěli byste vědět víc? Přečtete si článek Zelený zázrak Matcha.


A jak využít Matchu v kuchyni? Přinášíme dva skvělé recepty. Další najdete v časopise Žena a život č. 3, které je právě v prodeji.



Mátová zmrzlina s matchou a kousky hořké čokolády


Báječná domácí chladivá sladkost se zelenou energií. Až si na ní budete pochutnávat, narazíte na křupavé hořké čokoládové kousky.

? Čas na přípravu: 50 minut

? Množství: 8 porcí

? Potřebujete: 350?ml smetany s 38–40 % tuku, 4 lžičky matchy, 235?ml mléka, 4 žloutky, 50?g přírodního řepného cukru, špetku soli, 2 hrsti mátových lístků, 1/4 lžičky mátové esence, 100?g tmavé čokolády



Jak na to:

1. Do velké mísy dejte smetanu s matchou a metličkou vyšlehejte, až se matcha promísí se smetanou a vznikne nadýchaný zelený krém.

2. Mléko přihřejte, stačí tak, abyste v něm udrželi prst. Žloutky vyšlehejte s cukrem. Pak do nich opatrně po částech vešlehejte teplé mléko. Misku se žloutkovou směsí postavte do teplé vodní lázně. Směs šlehejte a ohřívejte, až bude hustá. Pak ji vmíchejte do smetany s matchou. Zakryjte fólií, vložte do lednice a nechte 2 hodiny chladit.

3. Mátové listy spařte asi na 1 minutu v horké vodě. Zchlaďte je v ledové lázni a osušte. Pak je rozmixujte s polovinou vychlazené smetanové směsi. Tuto mátovou část propasírujte přes sítko do zbytku a promíchejte s esencí. Je to proto, aby ve zmrzlině zůstalo jen aroma máty, a ne listy. Směs vlijte do výrobníku na zmrzlinu a šlehejte a chlaďte, až ztuhne.

4. Mezitím nasekejte čokoládu a rozpusťte ji v horké vodní lázni. Polovinu zatuhlé zmrzliny rozetřete do plechové mísy, třeba do formy na pečení chlebíčku. Povrch postříkejte rozpuštěnou čokoládou. Pak na ni rozetřete zbylou zmrzlinu. Zakryjte fólií a nechte 10 minut v mrazáku. Pak můžete servírovat. Lžící na zmrzlinu nabírejte obě vrstvy i s čokoládou.




Pečený sýrový koláč s matchou


Oblíbený cheesecake v úchvatně zeleném tónu má díky práškovému čaji i zajímavou sladkou chuť.

? Čas na přípravu: 40 minut + pečení

? Množství: 6 kousků

? Potřebujete: na korpus: 100?g máslových sušenek, 30?g rozpuštěného másla; na náplň: 4 lžíce matchy, 3 lžíce teplé vody, 500?g čerstvého krémového sýra, 100?g moučkového cukru, 3 vejce, 100?ml smetany ke šlehání, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžíci vanilkového pudinko­vého prášku



Jak na to:

1. Sušenky rozdrťte buď v pevném igelitovém sáčku, nebo je dejte do robota s noži a rozmixujte. Pak je smíchejte s rozpuště­ným máslem. Dno koláčové formy velikosti 16?cm vyložte pečicím papírem. Upěchujte na něj sušenkovou směs a dejte zatuhnout do lednice.

2. Než začnete připravovat náplň předehřejte troubu na 180 °C.

3. Matchu rozmíchejte v teplé vodě na hladkou pastu. Krémový sýr vyšlehejte s cukrem do hladkého krému. Udělejte to ručním šlehačem nastaveným na pomalou rychlost.

4. V jiné míse rozmíchejte vejce se smetanou a vanilkovým extraktem. Pak je vmíchejte do vyšlehaného sýra. Vešlehejte vanilkový pudinkový prášek a nakonec vmíchejte pastu z matchy.

5. Sýrovou hmotu rozetřete na zatuhlý korpus. Koláč vložte do trouby a pečte při 180 °C 15 minut. Pak teplotu ztlumte na 120 °C. Povrch koláče zakryjte pečicím papírem a koláč pečte 60 minut. Upečený koláč bude ještě lehce třaslavý. Nechte vychladnout v pokojové teplotě. Pak ho dejte do lednice úplně zatuhnout, nej­lépe na 10 hodin.


Vynikající Matchu koupíte ZDE.



  • Vybrali jsme pro Vás