Ingredience

Těsto:

250 g hladké mouky

sůl

120 g másla

1 vejce

2 lžíce zakysané smetany

Náplň:

2 malé fenykly

1 žlutá paprika

30 ml oleje

3 malá rajčata

3 vejce

150 g zakysané smetany

120 ml 12% smetany

2 stroužky česneku

bylinky na ozdobu


1. V míse smícháme prosátou mouku se solí, přidáme pokrájené změklé máslo, vejce rozmíchané se smetanou. Zpracujeme na vláčné těsto, zabalíme do folie a necháme 30 minut odpočinout.


2. Těsto rozválíme na kruh o něco větší než je horní okraj formy. Formu vytřeme máslem, přendáme do ní těsto, přitiskneme ke stěnám a přesahující okraje ořízneme. Dno propícháme vidličkou, zakryjeme pečicím papírem a zasypeme vrstvou suchých fazolí.


3. Korpus vložíme do trouby rozpálené na 210 °C. Po deseti minutách teplotu snížíme na 180 °C a pečeme, dokud okraje nezačnou zlátnout. Korpus vyndáme, odstraníme fazole a pečicí papír. Okraje koláče zakryjeme alobalem.


4. Fenykl a papriku očistíme. Fenykl nakrájíme na dílky, krátce je z obou stran opečeme na oleji a rozložíme na upečený korpus. Papriku nakrájíme na kostky a také zprudka opečeme. Rajčata nakrájíme na šestiny a společně s paprikou přidáme na koláč. Vše zalijeme osolenou směsí vajec, zakysané a sladké smetany a utřeného česneku. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C a pečeme asi 30 minut, dokud zálivka neztuhne. Pak ho ozdobíme čerstvými bylinkami.