Je to jeden z nejtypičtějších indických pokrmů, jehož základem jsou luštěniny. Řeč je o dhálu. Zkuste ho připravit podle našeho receptu z mungo fazolí.

Ingredience

300 g mungo fazolí
1 velká 
cibule
2 stroužky česneku
1 kousek zázvoru (asi 2 cm)
1 lžíce kokosového tuku
1 lžička mletého koriandru
1 lžička římského kmínu
2 lžičky mleté kurkumy
1000 ml zeleninového vývaru
sůl
1 lžíce citronové šťávy
100 g listového špenátu
1 lžíce přepuštěného másla
hrst mandlových lupínků a sezamová semínka na posypání

1. Suché neloupané mungo fazole nejlépe den předem namočíme do studené vody a necháme přes noc v pokojové teplotě nabobtnat.

2. Cibuli, česnek a zázvor oloupeme a vše nakrájíme nadrobno.

3. V hluboké pánvi zahřejeme kokosový tuk. Přisypeme koriandr, římský kmín a kurkumu a krátce orestujeme. Pak přidáme nakrájenou cibuli, česnek a zázvor a při mírné teplotě opékáme, až cibule zesklovatí. Nakonec přidáme nabobtnalé scezené fazole. Zalijeme vývarem a za občasného míchání vaříme fazole 30?–?40 minut doměkka. Osolíme a ochutíme citronovou šťávou.

4. Listy špenátu opláchneme, necháme okapat a přimícháme je k fazolím. Na povrch dáme přepuštěné máslo, zaklopíme a necháme 5 minut pod poklicí dojít. Hotový dál posypeme mandlovými lupínky a sezamem.