Naneštěstí tyto jednoduché uhlovodany, po kterých tolik toužíte, tělo zpracuje tak jednoduše, že se do krve rychle uvolní velké množství glukózy a váš organismus je zaplaven cukrem. Slinivka se najednou musí vyrovnat s obrovským množstvím práce: je nucena vyrobit větší množství inzulinu, protože je třeba ihned přesunout nadbytek glukózy z krve do buněk. Jelikož však jednoduché uhlovodany tělo zpracovává rychle, příliv inzulinu glukózu rychle přečerpá a tělu nezbudou žádné rezervy. A brzy zase budete trpět nízkou hladinou cukru v krvi. A výsledek? Neodolatelná chuť na sladké. A vy jí nakonec podlehnete – bez ohledu na to, jak silnou vůli máte.
Pět kroků k zastavení touhy
Dobrou zprávou je, že zdaleka ne všechny potraviny ve vás roztočí kolotoč chuti na sladké, který sabotuje snahy i těch nejzarytějších dodržovatelek diet. Existují jídla, která vám přisunou potřebné množství glukózy a nadlouho vám uchovají pocit sytosti, ovšem pokud je jíte ve správném pořadí. K tomu, abyste dokázala držet dietu, pak nepotřebujete vynakládat nadlidské úsilí, jelikož vaše tělo už nepotřebuje mlsat. Když budete týden přísně dodržovat dietu pro udržení vyrovnané hladiny cukru, zbavíte se neustálých chutí na sladké. Poté už je jen na vás, jestli při dietě zůstanete, ale jakmile jednou zakusíte stav vyrovnané hladiny cukru v krvi, v každém případě pro vás bude snadnější stravovat se zdravě. Začněte následujícími důležitými kroky:
Krok č. 1: Rychlý start
Najezte se nejdéle půl hodiny po probuzení. Snídaně je rychlá a snadná na přípravu – obsahuje bílkoviny a škroby. K snídani si dejte krajíc chleba a něco pomazánkového másla nebo misku neslazených ovesných vloček, zalitých nízkotučným mlékem. Proč právě tyhle kombinace? Enzymy v trávicím systému rychle uvolňují cukr ze škrobovitých karbohydrátů, glukóza se pak rychle sune do buněk a dodává vám okamžitou vzpruhu. Proteiny metabolismus zpracovává pomaleji, čímž vyrovnává a prodlužuje bouřlivý vzestup hladiny cukru v krvi, vytvořený škroby – a brání tak následnému poklesu energie. Během dopoledne hladina cukru v krvi klesne a vy ji budete muset vyrovnat malou svačinou.
Krok č. 2: Do dvou hodin po snídani si dejte něco, co je třeba hodně kousat
Pokud pocítíte potřebu, klidně si za dvě hodiny můžete svačinku zopakovat. Svačinou, kterou je třeba hodně přežvykovat, se rozumí jakékoli syrové ovoce nebo zelenina, která se obtížněji rozmělňuje v ústech (třeba mrkev). Má tuhá vlákna a čím obtížněji se jídlo kouše, tím pomaleji a stejnoměrněji se z něj uvolňuje glukóza. Takovéto svačiny jsou vynikající prevencí proti poklesu hladiny cukru v krvi, jehož vinou byste pak měla šílenou chuť se na obědě nezřízeně přecpat. Pokud se nestihnete do dvou hodin po první svačině naobědvat, dejte si druhou žvýkací svačinku, i kdyby to mělo znamenat, že budete chroupat mrkev cestou na oběd. Ke svačině máte na výběr: dvě karotky nebo deset mrkviček, šálek nakládaných fazolí, šálek brokolice, šálek květáku, jedno středně velké jablko, jednu středně velkou hrušku nebo čtyři chřestové stvoly.