Doporučujeme

Jaro je tu! Víme, co vám pomůže shodit!

Pět žhavých favoritů pro očistu těla a hubnutí. Opravdu fungují.

Chřest

?Málokterá delikatesa je tak zdraví prospěšná jako chřest. Kyselina listová, draslík, vitaminy A, C a K a mnoho dalších. Báječný je také jako zdroj vlákniny, z jednoho šálku chřestu jí získáte 4 g – 14 % denní potřeby. Stogramová porce má pouhých 22 kcal, takže si ho můžete dopřávat, co hrdlo ráčí. Tepelná příprava chřestu patří zpravidla do skupiny nízkokalorických, což je další výhoda. A pozor – nejhodnotnější a nejchutnější úlovky najdete na pultech od poloviny dubna.


Jahody

?Určitě jste je viděli v obchodech celou zimu, ale upřímně řečeno – ty většinou nejsou ono. S prvním jarním sluníčkem chutnají mnohem lépe. Šálek jahod má jen 49 kalorií, ovšem spoustu vitaminu C. A když připočítáte ještě 12 % vlákniny, máte několik dobrých důvodů, proč čerstvé jahody nakrájet do ranní porce obilovin, v poledne do ovocného salátu a večer je rozmixovat do osvěžujícího smoothie nápoje.



Rukola?

Pikantní lístky podobné pampelišce jsou podle italských kuchařů nejlep­ší hned zjara, kdy je jejich chuť díky chladnějšímu počasí jemnější a mé­ně ostrá. S rukolou nešetřete při přípravě salátů ani těstovin, v podstatě ji můžete přidat téměř všude. Pár natrhaných lístků báječně osvěží váš oblíbený kuřecí salát a celý šálek rukolových lístků má zanedbatelné 4 kalorie! Stejně jako ostatní listová zelenina je rukola bohatou zásobárnou kyseliny listové a vitaminu A a C. ‚Céčka‘ obsahuje dokonce víc než ostatní druhy zelených salátů.



Artyčok

?Možná to není zrovna fešák na pohled, ale uvnitř skrývá poklad. Funguje jako afrodiziakum, osvěžovač dechu, dokonce je to přírodní deodorant. A jeden střední artyčok znamená 25 kalorií a žádný tuk! Zdroj hořčíku a dalších minerálů dostane do formy nejen vaše tělo, ale i pleť, nehty a vlasy. Vybírejte si kousky s tmavě zelenými lalůčky a pevně sevřenými listy. Stačí je očistit, odstranit ostré listy a stonek, zakápnout citronovou šťávou kvůli zacho­vání barvy, marinovat ve vašem oblíbeném oleji a podávat s octovým dresinkem jako zdravý předkrm.


Kapradiny

?Dopřejte si trochu exotiky. Aktuálním dietním favoritem se staly mla-dé výhonky kapradiny pérovník pštrosí. Pokud je např. na dovolené za oceánem na trhu seženete, spotřebujte je do dvou dnů. Nezvyklá pochout­ka má minimum kalorií, ale stejně bílkovin jako vajíčko. Listy oblanšírujte nebo připravte v páře a podávejte s dresinkem.



  • Vybrali jsme pro Vás