Chřest
?Málokterá delikatesa je tak zdraví prospěšná jako chřest. Kyselina listová, draslík, vitaminy A, C a K a mnoho dalších. Báječný je také jako zdroj vlákniny, z jednoho šálku chřestu jí získáte 4 g – 14 % denní potřeby. Stogramová porce má pouhých 22 kcal, takže si ho můžete dopřávat, co hrdlo ráčí. Tepelná příprava chřestu patří zpravidla do skupiny nízkokalorických, což je další výhoda. A pozor – nejhodnotnější a nejchutnější úlovky najdete na pultech od poloviny dubna.
Jahody
?Určitě jste je viděli v obchodech celou zimu, ale upřímně řečeno – ty většinou nejsou ono. S prvním jarním sluníčkem chutnají mnohem lépe. Šálek jahod má jen 49 kalorií, ovšem spoustu vitaminu C. A když připočítáte ještě 12 % vlákniny, máte několik dobrých důvodů, proč čerstvé jahody nakrájet do ranní porce obilovin, v poledne do ovocného salátu a večer je rozmixovat do osvěžujícího smoothie nápoje.
Rukola?
Pikantní lístky podobné pampelišce jsou podle italských kuchařů nejlepší hned zjara, kdy je jejich chuť díky chladnějšímu počasí jemnější a méně ostrá. S rukolou nešetřete při přípravě salátů ani těstovin, v podstatě ji můžete přidat téměř všude. Pár natrhaných lístků báječně osvěží váš oblíbený kuřecí salát a celý šálek rukolových lístků má zanedbatelné 4 kalorie! Stejně jako ostatní listová zelenina je rukola bohatou zásobárnou kyseliny listové a vitaminu A a C. ‚Céčka‘ obsahuje dokonce víc než ostatní druhy zelených salátů.
Artyčok
?Možná to není zrovna fešák na pohled, ale uvnitř skrývá poklad. Funguje jako afrodiziakum, osvěžovač dechu, dokonce je to přírodní deodorant. A jeden střední artyčok znamená 25 kalorií a žádný tuk! Zdroj hořčíku a dalších minerálů dostane do formy nejen vaše tělo, ale i pleť, nehty a vlasy. Vybírejte si kousky s tmavě zelenými lalůčky a pevně sevřenými listy. Stačí je očistit, odstranit ostré listy a stonek, zakápnout citronovou šťávou kvůli zachování barvy, marinovat ve vašem oblíbeném oleji a podávat s octovým dresinkem jako zdravý předkrm.
Kapradiny
?Dopřejte si trochu exotiky. Aktuálním dietním favoritem se staly mla-dé výhonky kapradiny pérovník pštrosí. Pokud je např. na dovolené za oceánem na trhu seženete, spotřebujte je do dvou dnů. Nezvyklá pochoutka má minimum kalorií, ale stejně bílkovin jako vajíčko. Listy oblanšírujte nebo připravte v páře a podávejte s dresinkem.