Důvody, proč se zbavit pšenice
? Zcela jiná pšenice! Současná pšenice nemá s tou, kterou používali naši předci, takřka nic společného. Během staletí se vyvíjela pozvolným, přirozeným způsobem. V posledních padesáti letech však prošla v rukou zemědělských inženýrů a biologů dramatickou proměnou. Pšeničné odrůdy byly podrobovány hybridizaci, křížení a především genetickým manipulacím, takže je v ní daleko více lepku a prolaminu než v její předchůdkyni. Naši předci jedli nejen jinou pšenici, ale také v daleko menším množství. Zatímco nás provází od okamžiku, kdy ráno otevřeme oči až po noční bílení ledničky, naše prapraprababičky pekly chleba nanejvýš dvakrát týdně.
? Jsme na ní závislí! Pravidelnou a nadměrnou konzumací pšenice se můžete snadno dostat do začarovaného kruhu. Funguje totiž jako chuťový stimulant. Jednoduše nikdy nemáte dost a chcete stále víc. Při trávení totiž vznikají sloučeniny podobné morfinům a po konzumaci tak dochází k mírné euforii. Jen se zeptejte přátel, zda by se dobrovolně vzdali obilovin? A pokud už se k tomu kroku rozhodnou, nezřídka musí překonat „absťák“.
? Příčina řady nemocí! Nikdy se nesmiřte s tím, že vám nemůže být lépe. To, že vám již není dvacet, rozhodně neznamená, že musíte mít nafouknuté břicho, opakované migrény, usínat nad první stránkou knihy. Pšenice – či chcete-li lepek – může stát za celým dlouhým seznamem civilizačních chorob včetně častějších zánětů, bolavých kloubů, a dokonce i za neplodností.