Doporučujeme

4 inspirující velikonoční recepty

Kdy jindy se hodí nápadité recepty s vejci než o Velikonocích, kdy nám skoro lezou ušima?

Nicméně bychom na ně neměli zapomínat ani v průběhu roku. Obsahují totiž kvalitní bílkoviny, téměř všechny vitamíny, mnoho minerálů a také tolik prospěšné antioxidanty. S výběrem vajec vám pomohou značky kvality potravin - např. Klasa, „biozebra“ apod. – které zaručují jejich kvalitu. Co tedy s vejci můžete připravit za dobroty? Inspirujte se lahodnými, výživnými, jednoduchými a cenově dostupnými recepty.

FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM

INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:

• 1 vejce

• 3 lžíce octa

INGREDIENCE NA SALÁT:

• 250 g menších brambor

• 1 červené cibule

• hrst polníčku

• hrst čerstvého špenátu

• 40 g slaniny

• snítka kopru

• sůl, pepř

INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:

• 6 lžic olivového oleje

• 1 lžička hrubozrnné hořčice

• 1 lžička medu

• 1 lžíce citronové šťávy

• sůl, pepř

• lžíce nasekaného kopru

POSTUP:

1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.

2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.

3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.

4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.

5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.

6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.

7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.

8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.

9. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.

10. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.

11. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.

12. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.

ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU

INGREDIENCE:

• 2 menší brambory

• 6 vajec

• 6 cherry rajčátek

• 1 jarní cibulky

• 20 g slaniny

• 4 plátky sýra

• hrst baby špenátu

• sůl, pepř

POSTUP:

1. Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky.

2. V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor.

3. Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem.

4. Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru).

5. Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C.

6. Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.

TIP: podávat můžete se salátkem

VAJEČNÁ POMAZÁNKA

INGREDIENCE:

• 9 vajec

• 250 g pomazánkového másla

• 4 lžíce majonézy

• 1 jarní cibulka

• sůl, pepř

POSTUP:

1. Vejce uvařte natvrdo a nechte zcela vychladnout.

2. Vychladlá vejce oloupejte a z poloviny oddělte žloutky.

3. Žloutky vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem.

4. Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi.

5. Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete podle chuti.

6. Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.

DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK

INGREDIENCE:

• 600 ml 30% smetany

• 5 žloutků

• 1 lžíce škrobu

• 1 vanilkový lusk

• 3 lžíce cukru

• borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce

POSTUP:

1. 500 ml smetany nalijte do hrnce

a promíchejte s cukrem.

2. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah.

3. Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk.

4. Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk.

5. Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem.

6. Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.

7. Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.

8. Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit.

9. Ozdobte svým oblíbeným ovocem.

Více receptů či zajímavých článků najdete na www.akademiekvality.cz.

  • Vybrali jsme pro Vás