Doporučujeme

Prodýchejte se ke štíhlosti. Můžete se zbavit až osmi kilogramů

  • 0
Stačí jen pár minut denně. Správnými dechovými cvičeními přimějete své tukové polštářky, aby se rozpustily. Jak je to možné? Přesvědčte se.

Hubnout díky dýchání? To zní úplně jako nějaká hloupost, jako nějaký dietní hokus pokus. Ale je to tak, skutečně to funguje. Speciální dechovou techniku, nazvanou také Long Breath Diet (česky dieta dlouhého dechu), vynalezl Japonec Ryosuke Miki. I když v podstatě nejde o dietu v pravém slova smyslu, protože nezahrnuje žádná stravovací omezení.

Autor zjistil, že tímto cvičením se dají zabít dvě mouchy jednou ranou. Aktivují se při něm totiž břišní svaly, které přinutí tuk usazený na břiše se rozpustit.

Cílené dýchání zároveň stimuluje zažívání, čímž se důkladně rozproudí látková výměna. A úplně nejlepší na tom je, že stačí jen pět minut denně, abyste dosáhla pozitivních výsledků.

Proč to funguje

Při správném každodenním provádění cvičení se aktivují hluboce uložené skupiny svalstva celé horní části těla, zatímco spodní část zůstává stále napjatá. Břicho se tak nenásilným způsobem zpevňuje. Jsme ale zvyklé dýchat krátce a povrchně, vlastně jen do plic. Ale dá se také dýchat do břicha.

Takové dýchání namasíruje všechny orgány uložené v břišní dutině. Čím hlouběji proniknou nádechy do břicha, tím více energie se v něm uvolní – budeme pak lépe zpracovávat potravu, sníží se pocit hladu a ve výsledku toho sníme méně. To zní báječně, ne?

4 kroky k plochému bříšku

Každý den si najděte chvilku času, abyste mohla v klidu provádět dechové cvičení, určitě se vám to vyplatí. Opakování cviků zabere jen kolem 2 až 5 minut. Dbejte přitom na přesné provádění jednotlivých kroků.

  • Nejprve zaujměte vzpřímený postoj, v základní pozici udělejte jednou nohou mírný úkrok vpřed.
  • Potom propněte zadeček a celou váhu těla přeneste na zadní nohu.
  • Zhluboka se nadechněte (aspoň po dobu tří sekund) do břicha a přitom zdvihněte ruce nad hlavu.
  • Posledním krokem je sedm sekund trvající hluboký výdech, během kterého propnete všechny svaly v těle, ruce spusťte do výše prsou.
Ilustrační snímek

K tomu všemu ještě přidáme recepty, které nejen úžasně chutnají, ale dlouhodobě nás zasytí.

Treska á la caprese

Na 1 porci: Pokrájejte 200 g mangoldu na proužky, rajče a 60 g mozzarelly na plátky, nasekejte půlku šalotky, stroužek česneku a snítku bazalky.

Cca 350 g tmavé tresky osolte a posypte mletým černým pepřem. Šalotku a česnek orestujte na lžičce oleje. Přidejte pokrájený mangold a poduste ho, dochuťte solí a pepřem. Zeleninu vložte do zapékací nádoby. Navrch rozložte tresku a rozdělte na ni plátky rajčete a mozzarelly. Zapečte v předehřáté troubě na 200 °C (horkovzdušná 180 °C) asi deset minut. Pak nasekejte lžičku kaparů, smíchejte je s bazalkou, lžičkou oleje a trochou nastrouhané citronové kůry. Směs rozdělte na tresku a pečte dalších deset minut.

Příprava: 45 minut (470 kcal, bílkoviny 49 g, tuky 26 g, sacharidy 12 g)

Asijský rýžový salát

Na 1 porci: V osolené vodě uvařte 80 g dlouhozrnné rýže se špetkou kurkumy, 150 g krůtího steaku nakrájejte na kousky velké jako sousto a opékejte je asi pět minut na lžičce oleje.

Pokrájejte nadrobno kousek zázvoru (0,5 cm), stroužek česneku a půlku šalotky. Na proužky nakrouhejte 80 g červeného zelí a pokrájejte jarní cibulku. Zázvor, česnek, šalotku a půl lžičky červené kari pasty přidejte k masu a také opečte. Do pánve přihoďte rýži, směs ochuťte lžící sójové omáčky, polovinou lžičky sladké chilli omáčky a trochou limetové šťávy. Nasekejte lžičku solených burských oříšků a vmíchejte je do salátu společně s červeným zelím, jarní cibulkou a 50 g zeleného cukrového krásku.

Příprava: 30 minut (520 kcal, bílkoviny 46 g, tuky 19 g, sacharidy 41 g)

Vegetariánské těstoviny po boloňsku

Na 1 porci: Z půlky kedlubny nakrájejte spirálovým kráječem nudličky a osolte je, 20 g slunečnicových semínek spařte horkou osolenou vodou a nechte nabobtnat. Nakrájejte na kostičky 25 g žampionů, mrkev, 15 g celeru, půl šalotky a stroužek česneku. Slunečnicová semínka slijte a posekejte nadrobno.

Připravené suroviny kromě kedlubny restujte na lžičce oleje asi sedm minut. Vmíchejte lžičku rajského protlaku. Přidejte asi čtvrt plechovky (425 g) naložených kousků rajčat, 50 ml vody a bobkový list. Vše povařte zhruba dvacet minut. Umelte lžičku kešu ořechů a nasekejte stroužek česneku. Obojí orestujte na pánvi bez tuku. Promíchejte s polovinou lžičky rozdrobeného droždí a špetkou soli. Nudličky z kedlubny oblanšírujte na minutku v horké slané vodě, slijte je a promíchejte s boloňskou omáčkou. Podávejte ozdobené bazalkou a oříškovým topingem.

Příprava: 45 minut (290 kcal, bílkoviny 13 g, tuky 15 g, sacharidy 21 g)

Ilustrační snímek

  • Vybrali jsme pro Vás