Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

We love food: Mangová panna cotta

  12:00aktualizováno  24. března 2019 17:31
Určitě nám dáte za pravdu, že italská panna cotta je skvělý a lehký letní dezert. Napadlo vás však někdy základní recept trochu pozměnit a onu lahodnou mléčnou chuť oživit slaďoučkým mangem?

| foto: marksandspencerfood.czBauer Media

INGREDIENCE

250 g oloupaného manga

300 ml smetany (single cream)

10 ks šafránu

250 ml plnotučného mléka

2 lžíce cukru

1 vanilkový lusk

4 plátky želatiny

200 g čerstvých ostružin

 

POSTUP

1. Panna cottu miluji. V restauraci si jí dávám vždy, když se vyskytne na dezertním lístku. Upřímně však mohu říci, že jsem ji ještě nikdy nepřipravoval doma. Nu což, všechno je jednou poprvé. Přes prvotní obavy mě ve finále překvapilo, o jak jednoduchý jde recept. Jediný zádrhel se zdál být v použití želatiny, ale jak se nakonec ukázalo, šlo o zbytečné obavy. Želatina je totiž překvapivě velmi přátelská ingredience i pro kuchaře amatéry. Vše klaplo, jak mělo a experiment, během kterého jsem do základního receptu přidal navíc mangové pyré, dopadl nad očekávání dobře. Pokud máte rádi svěží dezerty, je mangová panna cotta tím pravým. Její lehkou kyselost můžete doplnit sladkým lesním ovocem - osobně doporučuji ostružiny…

2. Čerstvé mango oddělte od pecky, oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky (pokud mango neradi loupete, což upřímně chápu, u Marks & Spencer seženete už naporcované). Ty následně přendejte do mixéru a sekejte tak dlouho, dokud z ovoce nevznikne hladké pyré. To pak nechte chvilku odpočívat.

3. Do hrnce dejte smetanu, mléko, cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Následně teplotu ztlumte zhruba na polovinu, přidejte šafrán, čerstvě vyškrabaná semínka z vanilkového lusku a dále ohřívejte, aby tekutá směs díky šafránu lehce zežloutla.

4. Do hlubokého talíře či mísy dejte studenou vodu a na zhruba 10 minut do ní namočte plátky želatiny.

5. Vezměte mangové pyré a po lžících ho za stálého míchání přidávejte do smetany s mlékem. Jakmile je veškeré pyré promíchané s tekutou směsí smetany a mléka, vraťte se k želatině. Vezměte ji do ruky, zbavte ji přebytečné vody (jako byste lehce ždímali prádlo), přidejte ji ke směsi v hrnci, vypněte sporák a vše důkladně promíchejte, aby se želatina zcela rozpustila.

6. Tekutou směs (neděste se, v ledničce zaručeně ztuhne) přendejte do připravených mističek či dóz a dejte minimálně na tři hodiny ztuhnout do ledničky. Ideální je nechat panna cottu tuhnout přes noc. Jakmile je hmota tuhá, můžete ji ozdobit ovocem (ostružinami), popřípadě pocukrovat a podávat.

Tento recept připravil Když to dá Petr, dáte to i vy

ČTĚTE TAKÉ - We love food: Ovesné lívance s ovocem a jogurtem

Autor:
  • Nejčtenější

Béžová neznamená nudu, ale nadčasovost. Jarní kolekce jsou jí plné

Béžová je barva, která se v šatníku rozhodně neztratí. Je nadčasová, univerzální a navíc sluší úplně každému. Stačí...

Svislé i vodorovné, fungují oboje. Pruhovaná horečka znovu přichází

Klasické, ležérní a elegantní zároveň? Na koho ten popis asi tak sedí? Jedině na pruhy! A s novou sezónou se opět vrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krásnou pleť vám zajistí jen čištění. Nezapomeňte na ně dvakrát denně

Vyzkoušeli jste snad už všechny kosmetické pečující přípravky pro svůj typ pleti, máte pocit, že nic nepodceňujete, ale...

Od nákupů přes vaření po zbytky. Šest tipů, jak skoncovat s plýtváním

Každoročně se u nás vyhodí okolo sta kilogramů potravin na osobu. Jedna domácnost by přitom mohla, při rozumném způsobu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nabijte jaro energií. Červené kousky jsou k tomu jako stvořené

V záplavě něžných světlých tónů, kterými oplývají letošní jarní módní trendy, působí doslova jako zjevení jedna barva:...

Avokádo, jahody, banán i chilli. Vášnivý jídelníček ocení nejen zamilovaní

Konzumace pokrmů je přirozenou a potřebnou součástí života ve všech jeho aspektech. Nejde jen o to nemít hlad. Správné...

Skvělá na srdce, trávení i potenci. Sedm důvodů, proč je dobré jíst pohanku

Všichni o ní už slyšeli, málokdo ji však v kuchyni používá. Věčná škoda pro ty, kdo pohance nedají šanci, je totiž...

Voňavé bylinky promění obyčejné jídlo v luxusní krmi. Nejlepší jsou domácí

Nejlepší kuchaři se sice řídí pravidlem, že čím méně chutí pokrm obsahuje, tím je lepší a rafinovanější. Pro čerstvé...

Káva jako lék. Prospívá srdci, chrání střeva a snižuje tlak

Není to jenom oblíbený horký nápoj. Dokáže skvěle povzbudit, a navíc má takřka zázračné účinky při ochraně před různými...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...