Přepuštěné máslo se používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, dávalo se do polévek a omáček, potírala se jím drůbež, a dokonce se využívalo i při pečení koláčů a buchet. Prostě všude tam, kde by naše babičky použily obyčejné máslo.
To jim ale díky absenci ledniček dlouho nevydrželo, proto vymyslely způsob, jak tento vzácný tuk uchovat co nejdéle. My jsme ho před nějakými dvaceti lety nahradili různými ztuženými tuky a margaríny, poslední dobou se ale opět stává hitem. Naštěstí!
Je totiž na rozdíl od jiných tuků pěkně voňavé, skvěle se na něm smaží a peče, navíc je i zdravé a lehké. Jeho vlastnosti si pochvalují i osoby, které trpí různými zažívacími problémy. A vydrží opravdu dlouho.
Například v Indii se ghí používá už 6000 let, považuje se za nejcennější přírodní tuk a elixír života. Obsahuje pro lidský organismus mnohem víc prospěšných látek než např. rostlinný olej a je i skvělým nosičem účinných látek obsažených v léčivých rostlinách. V ajurvédě se proto řada léčiv připravuje právě vařením bylin v ghí.
Elixír zdraví i plodnosti
Přepuštěné máslo také podporuje vstřebávání výživných látek a zvyšuje nutriční hodnotu potravin. Ghí posiluje trávení, pomáhá neutralizovat nadbytek žaludečních kyselin a upravuje vnitřní prostředí žaludku. Obsahuje kyselinu máselnou, která chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá také udržovat hladinu inzulinu. Kromě toho také vyživuje tělesné tkáně a působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum. Mozkové a nervové buňky chrání omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, které ghí obsahuje.
Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla. Výrazně podporuje paměť, zlepšuje pohyblivost kloubů. Má dokonce pozitivní vliv i na plodnost, zvyšuje kvalitu spermatu a vajíčka. Jak je vidět, je tedy opravdovým elixírem!
Máslo kontra ghí
Ghí se od másla liší svým složením. Je to skoro stoprocentní tuk, zatímco klasické máslo obsahuje tuku jen asi 83 procent, zbytek je voda, syrovátka či laktóza. Liší se ale od sebe i tzv. kouřovým bodem. Ten je u másla nižší, max. do 150 °C, snadno se tedy přepaluje.
Připravte si ghí doma Kostku nakrájeného kvalitního másla dejte do hrnce a při středním plameni nechte rozpustit. Za stálého míchání ho přiveďte k varu, a když začne bublat, ihned stáhněte plamen, aby máslo jen lehce probublávalo. Jakmile se začne na povrchu tvořit bílá pěna, opatrně ji odebírejte. Později ji můžete využít třeba do bramborové kaše. Máslo táhněte tak dlouho, dokud nedocílíte krásné zlatavé barvy. Dejte pozor, aby se za žádných okolností nepřepálilo! Výroba ghí z jednoho másla (250 g) by měla trvat cca 15–20 minut. Nyní nechte ghí trochu zchladnout a přeceďte přes plátýnko, abyste se zbavili sraženiny. Uchovávejte v uzavřené nádobě. |
Zato ghí se svým kouřovým bodem 250 °C je na smažení a pečení přímo ideální a ani při opravdu vysokých teplotách nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. Ghí navíc bez problému vydrží i rok, aniž by žluklo, a nemusí se ani skladovat v lednici!
Ghí v kuchyni
Tím, jak se máslo „přepouští“, dochází k oddělení tuku od pevných mléčných částic. Proto je ghí skvělé i jako alternativa pro lidi, kteří nemohou jíst mléčné výrobky. I po přepuštění si zachovává vitaminy A, E a minerály jako draslík, hořčík, železo. Jídlu dá karamelovou chuť a příjemnou, oříškovou vůni. Přepuštěné máslo se používá i ke zjemnění pokrmů nebo jako přísada do sladkých moučníků. Bude vám chutnat i s dušenou zeleninou a můžete si ho namazat na chléb a jíst zastudena (třeba s oříšky a medem).
Ghí se výborně pojí s kořením a bylinami, využijete ho tedy při vaření, dušení či restování. Teď ale jedno upozornění. Ghí má zhruba 14 gramů tuku na polévkovou lžíci! Proto i v případě využívání této skvělé potraviny v kuchyni platí: všeho s mírou.
Poklad v kosmetice
Ghí můžete používat i jako pleťovou masku (přidat k němu můžete pro vůni třeba levanduli). Při pravidelném používání budete mít krásně projasněnou, hydratovanou, hedvábnou a vláčnou pleť. Stačí nanést tenkou vrstvu na pokožku, nechat chvíli působit a pak jemně vmasírovat. Přepuštěné máslo tvoří i základ řady ajurvédských léků na kožní problémy, hlavně na suchou kůži a rty. V případě mírných popálenin pomáhá předejít vzniku puchýřů a jizev, působí podobně jako aloe vera.
Skvěle se hodí na poškrábaná či odřená místa. Ulevuje při únavě očí potíráním na víčka a spánky, pro miminka je tou nejlepší pleťovou výživou. Hojivé vlastnosti ghí se zvyšují s délkou skladování. Čím déle ho máte, tím blahodárnější účinky pak má.