Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zázrak jménem ghí. Prospívá zdraví i pleti

Naše babičky mu říkaly pěkně česky přepuštěné máslo a v kuchyni na něj nenechaly dopustit. Výborné je ale i pro naši pleť. Víte, proč je ghí tak zdravé?

Ilustrační fotografie | foto: Getty Images

Přepuštěné máslo se používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, dávalo se do polévek a omáček, potírala se jím drůbež, a dokonce se využívalo i při pečení koláčů a buchet. Prostě všude tam, kde by naše babičky použily obyčejné máslo. 

To jim ale díky absenci ledniček dlouho nevydrželo, proto vymyslely způsob, jak tento vzácný tuk uchovat co nejdéle. My jsme ho před nějakými dvaceti lety nahradili různými ztuženými tuky a margaríny, poslední dobou se ale opět stává hitem. Naštěstí!

Je totiž na rozdíl od jiných tuků pěkně voňavé, skvěle se na něm smaží a peče, navíc je i zdravé a lehké. Jeho vlastnosti si pochvalují i osoby, které trpí různými zažívacími problémy. A vydrží opravdu dlouho.

Například v Indii se ghí používá už 6000 let, považuje se za nejcennější přírodní tuk a elixír života. Obsahuje pro lidský organismus mnohem víc prospěšných látek než např. rostlinný olej a je i skvělým nosičem účinných látek obsažených v léčivých rostlinách. V ajurvédě se proto řada léčiv připravuje právě vařením bylin v ghí.

Elixír zdraví i plodnosti

Přepuštěné máslo také podporuje vstřebávání výživných látek a zvyšuje nutriční hodnotu potravin. Ghí posiluje trávení, pomáhá neutralizovat nadbytek žaludečních kyselin a upravuje vnitřní prostředí žaludku. Obsahuje kyselinu máselnou, která chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá také udržovat hladinu inzulinu. Kromě toho také vyživuje tělesné tkáně a působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum. Mozkové a nervové buňky chrání omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, které ghí obsahuje.

Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla. Výrazně podporuje paměť, zlepšuje pohyblivost kloubů. Má dokonce pozitivní vliv i na plodnost, zvyšuje kvalitu spermatu a vajíčka. Jak je vidět, je tedy opravdovým elixírem!

Máslo kontra ghí

Ghí se od másla liší svým složením. Je to skoro stoprocentní tuk, zatímco klasické máslo obsahuje tuku jen asi 83 procent, zbytek je voda, syrovátka či laktóza. Liší se ale od sebe i tzv. kouřovým bodem. Ten je u másla nižší, max. do 150 °C, snadno se tedy přepaluje. 

Připravte si ghí doma

Kostku nakrájeného kvalitního másla dejte do hrnce a při středním plameni nechte rozpustit. Za stálého míchání ho přiveďte k varu, a když začne bublat, ihned stáhněte plamen, aby máslo jen lehce probublávalo. Jakmile se začne na povrchu tvořit bílá pěna, opatrně ji odebírejte. Později ji můžete využít třeba do bramborové kaše. Máslo táhněte tak dlouho, dokud nedocílíte krásné zlatavé barvy. Dejte pozor, aby se za žádných okolností nepřepálilo! Výroba ghí z jednoho másla (250 g) by měla trvat cca 15–20 minut. Nyní nechte ghí trochu zchladnout a přeceďte přes plátýnko, abyste se zbavili sraženiny. Uchovávejte v uzavřené nádobě.

Ghí můžete používat na vaření, pečení, ale také na chleba.

Zato ghí se svým kouřovým bodem 250 °C je na smažení a pečení přímo ideální a ani při opravdu vysokých teplotách nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. Ghí navíc bez problému vydrží i rok, aniž by žluklo, a nemusí se ani skladovat v lednici!

Ghí v kuchyni

Tím, jak se máslo „přepouští“, dochází k oddělení tuku od pevných mléčných částic. Proto je ghí skvělé i jako alternativa pro lidi, kteří nemohou jíst mléčné výrobky. I po přepuštění si zachovává vitaminy A, E a minerály jako draslík, hořčík, železo. Jídlu dá karamelovou chuť a příjemnou, oříškovou vůni. Přepuštěné máslo se používá i ke zjemnění pokrmů nebo jako přísada do sladkých moučníků. Bude vám chutnat i s dušenou zeleninou a můžete si ho namazat na chléb a jíst zastudena (třeba s oříšky a medem).

Ghí se výborně pojí s kořením a bylinami, využijete ho tedy při vaření, dušení či restování. Teď ale jedno upozornění. Ghí má zhruba 14 gramů tuku na polévkovou lžíci! Proto i v případě využívání této skvělé potraviny v kuchyni platí: všeho s mírou.

Poklad v kosmetice

Ghí můžete používat i jako pleťovou masku (přidat k němu můžete pro vůni třeba levanduli). Při pravidelném používání budete mít krásně projasněnou, hydratovanou, hedvábnou a vláčnou pleť. Stačí nanést tenkou vrstvu na pokožku, nechat chvíli působit a pak jemně vmasírovat. Přepuštěné máslo tvoří i základ řady ajurvédských léků na kožní problémy, hlavně na suchou kůži a rty. V případě mírných popálenin pomáhá předejít vzniku puchýřů a jizev, působí podobně jako aloe vera.

Skvěle se hodí na poškrábaná či odřená místa. Ulevuje při únavě očí potíráním na víčka a spánky, pro miminka je tou nejlepší pleťovou výživou. Hojivé vlastnosti ghí se zvyšují s délkou skladování. Čím déle ho máte, tím blahodárnější účinky pak má.

Autor:
  • Nejčtenější

Béžová neznamená nudu, ale nadčasovost. Jarní kolekce jsou jí plné

Béžová je barva, která se v šatníku rozhodně neztratí. Je nadčasová, univerzální a navíc sluší úplně každému. Stačí...

Odfoukněte vtíravé myšlenky. Když zjistíte příčinu, půjde to snadno

Vtíravé myšlenky nejsou ničím výjimečným. Mohou se lišit, jedno však mají společné. Zaměstnávají mozek a zhoršují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svislé i vodorovné, fungují oboje. Pruhovaná horečka znovu přichází

Klasické, ležérní a elegantní zároveň? Na koho ten popis asi tak sedí? Jedině na pruhy! A s novou sezónou se opět vrací...

Podlehněte medovému pokušení. Víme, jak si vybrat ten nejlepší

Med byl pro naše předky symbolem hojnosti a sladkosti. Včelařstvím se zabývali již starověcí Egypťané, kteří považovali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krásnou pleť vám zajistí jen čištění. Nezapomeňte na ně dvakrát denně

Vyzkoušeli jste snad už všechny kosmetické pečující přípravky pro svůj typ pleti, máte pocit, že nic nepodceňujete, ale...

Sladká, slaná, bohatá i dietní. Den, který začne snídaní, se vždycky povede

Pokud patříte k lidem, kteří startují ráno maximálně šálkem černého kafe a tvrdí, že po ránu prostě nemají čas jíst,...

Štíhlá i během svátků. Sbohem, zbytečná vánoční kila

Raději byste si teď užívala, místo abyste začínala s dietou? Pak by se vám mohly hodit tyto malé fígle.

Hubnete? Tajemstvím úspěchu jsou živiny a vláknina

Chtěla byste léto prožít zdravěji? Ráda byste setřásla pár nadbytečných kil usazených na bocích? Žádný problém. S...

Zábava s čistou hlavou. Přivítejte jaro trendy nealko drinky

Jaro je už skoro tady. Když ne za oknem, tak aspoň podle kalendáře. Přivítejte ho s přáteli na nealko vlně s našimi...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...