Doporučujeme

#Health: Proč jíst kumquat, kurub a kokos

Zajímáte se o zdravý životní styl a přemýšlíte o tom, co jíte?

Pak právě pro vás jsme připravili abecedu zdraví, sérii článků, kde vám postupně během následujících týdnů představíme zdraví a kráse prospěšné potraviny. Přihodíme i pár důvodů, proč zrovna je zařadit do svého jídelníčku, a samozřejmě pojedeme podle abecedy. Pokračujeme s abecedou zdraví a přinášíme druhý díl tipů od písmenka K. Proč jíst kumquat, kurubu a kokos.

Kumquat

Kumquat připomíná pomeranč, ovšem o velikosti hroznového vína. Je to vlastně úplně nejmenší citrusové ovoce na světě, navíc se na rozdíl od ostatních citrusů konzumuje včetně slupky. Kumquat je sice malý, ale je doslova nabitý vitamíny (C, A, B a E), minerály (vápník, železo, hořčík, mangan, sodík,…) a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Najdete v něm i vlákninu a aminokyseliny. Působí pozitivně na imunitní a trávicí systém, je zdrojem energie, má protizánětlivé účinky a jako bonus obsahuje antioxidanty, které působí proti volným radikálům a tím pádem i proti stárnutí.

Kumquat můžete jíst buď jako samotné ovoce (bez pecek), nebo jako součást salátů, seženete dokonce i marmeládu nebo ho můžete zavařit. Jeho chuť v sobě kombinuje sladké i kyselé tóny s hořkým ocáskem. Vyzkoušíte ho?

Kuruba

Kuruba – zní to skoro jako nějaké zaklínadlo, že? Ale je to vlastě jen druh mučenky, chcete-li, tak třeba i granadilly nebo maracuji. To vše jsou názvy pro jedno ovoce. Ovšem kurubě se přezdívá kvůli jejímu podlouhlému tvaru mučenka banánová. Kuruba obsahuje vitamíny A, B a C, minerály jako fosfor, železo nebo vápník, a vlákninu. Prostě malá dávka zdraví. Jedná se o chuťově velmi svěží a sladké ovoce, které se přidává třeba do salátů, dezertů nebo koktejlů. Zní to lákavě, že?

Kokos

Kokos je, stejně jako většina ostatních ořechů, zdraví prospěšná potravina. Obsahuje důležité minerály jako hořčík, fosfor a draslík a vitamíny skupiny B. Konzumace kokosu působí pozitivně na stav pokožky, nehtů nebo vlasů a trávení. Kokos je také velmi výživnou potravinou, dodává energii díky obsaženým cukrům, a zároveň pomáhá snížit pocit hladu. Velmi populární je i kokosová voda z mladých kokosů, které se přisuzují antioxidační a detoxikační účinky nebo pozitivní vliv na zrychlení metabolismu. Nejen v horkém létě je skvělým doplňkem pitného režimu. Kokos ovšem můžete používat i v podobě oleje v kuchyni či v koupelně (hovoří se o hojivých účincích na pokožku) nebo v sušené podobě nastrouhaný nebo nakrájený na plátky, třeba na pečení. Jeho použití je prostě všestranné.


  • Vybrali jsme pro Vás