Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hradec uzavřel s armádou mír a chystá se jednat o Žižkových kasárnách

  9:21
Hradec opět zkusí na ministerstvu obrany otevřít otázku Žižkových kasáren. Jde o stovky parkovacích míst, ale také o stovky milionů korun. Zadrhla se i léta plánovaná rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové.
Žižkova kasárna v Hradci Králové (15. 6. 2021)

Žižkova kasárna v Hradci Králové (15. 6. 2021) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Smír, který neoficiálně uzavřel Hradec Králové s ministerstvem obrany, pomohl obnovit práce v původně zablokovaném územním plánu. Z příměří s vojskem by však město mohlo vytěžit i mnohem víc, přestože to už bude úkol pro nové vedení radnice. 

Hradec by měl znovu otevřít otázku Žižkových kasáren. Jejich ziskem, ať již by to byl nákup, nebo směna za jiný objekt, by měl nastartovat už poněkolikáté přimrzlou rekonstrukci Velkého náměstí. S koncem roku 2010 přišlo město o jedinečnou příležitost získat Žižkova kasárna zadarmo, stejně jako v minulosti Gayerova, Nálepkova i Vrbenského nebo letiště. 

Hradec si svou chybu uvědomil, jenže možnost bezúplatného převodu definitivně padla a armáda slyšela jen na směnu, nebo prodej. Poslední postoj je sice zamítavý, jenže pochází z doby, kdy byl kredit města u ministerstva takřka nulový.

Změní vojsko postoj?

„Určité spory s ministerstvem obrany se urovnaly. Můžeme to zkusit znovu otevřít, ale když jsme to udělali kdykoli předtím, ministerstvo jednoznačně řeklo, že takové plány nemá. Můžeme to však nechat znovu prověřit, zda to nebyla nějaká reakce vyplývající ze vzájemných sporů,“ připustil Pavel Marek (ANO), náměstek primátora pro oblast majetku města.

Podle opozice by nabyté příměří s armádou mohlo přinést i jiné výhody než jen dohodu o ochranném pásmu kolem střelnice v Malšovicích, a tím obnovu prací na územním plánu. 

„S novou vládou města určitě nebude od věci otevřít řešení Žižkových kasáren. Situace a postoje ministerstva se mohou měnit a určitě by se to mělo prověřit. Jsem ráda, že se dohoda podařila a na ministerstvu obrany můžeme vystupovat jako partneři, a nikoli coby problematické město. Neříkám, že dveře jsou v případě kasáren otevřené, ale minimálně pootevřené. Stojí to za to,“ řekla Pavlína Springerová, zastupitelka HDK a současně lídryně společné volební kandidátky HDK + TOP 09 + LES + Hradečtí patrioti.

Podle Adama Záruby (Změna a Zelení), který coby zastupitel určený pro územní plán města s armádou o dohodě vyjednával nejčastěji, bude rokování o Žižkových kasárnách obtížné, ale mělo by být logické. 

„Armáda ta kasárna údajně užívá, přestože na leteckých snímcích stopy vidět nejsou. Podle mě má město i objekty, které by šly nabídnout do směny. Nešlo by jen o plochu pro parkování, ale zároveň i o obrovský objekt, který by dozajista potřeboval i obrovité částky, a město by si proto mělo také dopředu vyjasnit, co by tu chtělo mít. Každopádně jednání by se měla otevřít. Současné vedení už k tomu směřovat nebude, ale je to cesta, která by umožnila rekonstrukci Velkého náměstí, aniž by se musela kopat díra,“ připomněl Záruba projekt parkoviště pod Velkým náměstím pro 290 aut.

Směna, nebo stovky milionů

Na seřadišti Žižkových kasáren o rozloze 13,5 tisíce metrů čtverečních by mohlo parkovat nejméně 450 vozů a město by neměla odradit ani nedávná rétorika. 

„Ministerstvo obrany se rozhodlo kasárna si ponechat pro útvary Armády České republiky. Proto jsou také jakékoli úvahy o předání kasáren jiným složkám státní správy nebo o jejich prodeji městu Hradci Králové bezpředmětné,“ uvedl Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Stejné oddělení však v minulosti vydalo prohlášení, podle kterého se armáda chystá kasárna opustit, protože jsou nadbytečná.

Před deseti lety se cena za kasárna pohybovala kolem 400 milionů korun a město se nakonec neúspěšně pokoušelo vyjednat směnu za náhradní pozemky. 

„Je škoda, že tehdejší reprezentace města nesáhla po převodu zdarma, a nejen v případě Žižkových kasáren. Nyní je to složitější a určitě by to stálo stovky milionů. Navíc s parkováním máme potíže i v jiných místech. Myslím, že je mimo rozpočet města vyměnit například polovinu peněz na rekonstrukci Benešovy třídy za Žižkova kasárna. Nevím, co by občané uvítali víc,“ uvedl náměstek Marek, ale dodal, že jednání s resortem má cenu opět otevřít.

Opravy náměstí opět uvázly

Pravdou je, že město nemusí s jednáním o kasárnách nijak chvátat. Kvůli počtu parkovacích míst revitalizace Velkého náměstí stojí už šest let, a protože v dohledné době nelze očekávat zvrat, radnice si nemusí lámat hlavu, kam s auty.

Město sice představilo harmonogram etapizovaných oprav, podle nichž měla už loni jako první přijít na řadu výměna dlažby v podloubí na severní straně. Přestože už mělo být hotovo, práce ještě stále ani nezačaly. 

Další na řadě měla být ulice V Kopečku včetně Svatojánského náměstí a napojení do Zieglerovy a Tomkovy ulice. Navazovat měly opravy podloubí v Rokitanského ulici a projekt prozatím končil uvažovanou rekonstrukcí náměstí Jana Pavla II. před katedrálou. Až pak mělo následovat to nejsložitější – parkování.

První etapu zhatila potíž se sháněním souhlasu majitelů 18 domů s podloubím. Po peripetiích v posledních 15 letech zádrhel asi nepřekvapí. 

„Ta změť důvodů a nedůvodů je tak zamotaná, že se v tom vyzná málokdo. Zastupitelstvo uložilo panu náměstku Bláhovi (náměstek primátora pro investice – pozn. red.), aby jednal, ale aktivita zřejmě není taková, jakou bychom si představovali,“ řekl Záruba. 

„Jsou usnesení zastupitelstva z minulého jara, která říkají, co má být vykonáno. Nic se ale neděje, celé je to zastavené,“ uvedla Springerová.

  • Nejčtenější

V bonbónech byla látka z muchomůrek. Žákyně je snědla a pak zkolabovala

16. května 2024  14:07

Státní zemědělská a potravinářská inspekce analyzuje složení želatinových bonbónů, po jejichž...

Traktor je po střetu s vlakem na dva kusy, řidič zničeného stroje se zranil

14. května 2024  15:30

Traktor a osobní vlak se odpoledne srazily u Sovětic na Královéhradecku. Řidiče traktoru s tržnou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maturitní obory nabídnou v druhém kole přijímaček v kraji stovku míst

18. května 2024  8:26

Přijímačky na střední školy v Královéhradeckém kraji jsou letos klidnější. Pro druhé kolo je však...

Na krkonošské Mapě republiky jsou čtyři metry sněhu, má téměř ideální tvar

14. května 2024  11:53

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Teplice - Hradec Kr. 0:1, hosté slaví i v deseti, rozhodl žolík Koubek

19. května 2024  14:31,  aktualizováno  17:06

Fotbalisté Hradce Králové i potřetí v sezoně vyzráli na Teplice. V prvním utkání finále play off...

Soudili se o dům, ten pak vyhořel. Strasti sokolníků, kteří pomáhají seniorům

21. května 2024

Premium Sokolníci z Vlásenky na Náchodsku se snaží pomáhat, a sami se topí v problémech. Prohráli soudy o...

Za pár jízd strhnou stokoruny, diví se lidé v MHD. Banka přiznala chybu terminálů

21. května 2024  10:17

Překvapení jsou v posledních týdnech cestující MHD v Hradci Králové, kteří za jízdenku zaplatili...

Mladík po pár dnech opět utekl z domu, soud mu nařídil zdravotnickou péči

20. května 2024  15:08

Už podruhé během několika dní policie pátrá po šestnáctiletém Štěpánu Bergerovi z Rychnovska....

Na místě chrtích dostihů můžou stát průmyslové haly, lidé se bouří

20. května 2024  10:50

Obyvatelé Praskačky u Hradce Králové se bouří proti plánu soukromého investora vybudovat na místě...

Prodej rodinného domu, Krňovice
Prodej rodinného domu, Krňovice

Třebechovice pod Orebem - Krňovice, okres Hradec Králové
2 100 000 Kč

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....