(ilustrační snímek) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Tři lidé dostali infarkt při uklízení sněhu, dva zemřeli. Lékaři varují

  • 52
K pěti srdečním zástavám vyjížděla dopoledne záchranka v Královéhradeckém kraji. Ve třech případech šlo o pacienty, které infarkt postihl při odklízení sněhu. Lékaři proto varují lidi s chronickým onemocněním srdce, aby se těžké práci při odklízení sněhu vyhýbali.

Tísňová volání ke všem pěti případům záchranka přijala v rozmezí pouhých tří hodin od 8 ráno do 11 dopoledne. Operátoři nejprve volajícím radili s laickou resuscitací, poté si pacienty převzali zdravotníci.

„Nemocní byli napojeni na umělou plicní ventilaci, byla jim nepřetržitě prováděna nepřímá srdeční masáž a podány potřebné léky. Přes veškerou snahu posádek museli ve třech případech zasahující lékaři ukončit resuscitaci jako neúspěšnou,“ uvedl mluvčí krajské záchranky Ivo Novák.

Další dva pacienty dopravila záchranka do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Šlo o 41letou ženu z Trutnovska  a 71letého muže ze Dvora Králové nad Labem.

Přeživšího muže a další dva pacienty zastihla podle záchranářů srdeční zástava při odklízení sněhu. Lékaři proto kardiaky varují před fyzickou námahou.

„Nemocní, kteří trpí chronickým onemocněním srdce nebo jinými závažnými problémy, by měli omezit nebo zcela vynechat fyzicky namáhavé činnosti, kterými odklízení sněhu bezesporu je,“ dodal Novák.