Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stavaři zpevní svahy zámeckého kopce v Náchodě, úpravy spolknou 200 milionů

  16:10
Po šesti letech příprav zahájili památkáři obnovu zámeckého kopce v Náchodě. Úpravy za téměř 200 milionů korun pomohou s odvodněním svahů a zajistí je proti sesuvům. Zámek se s městem napohled více propojí, přibude lepší vstup od Karlova náměstí. Vrch se zámkem býval obnažený, ale zarostl nálety.
Zámek v Náchodě a jeho okolí

Zámek v Náchodě a jeho okolí | foto: archiv NPÚ

Na přípravách se podíleli pracovníci Národního památkového ústavu (NPÚ) a také města Náchoda už od roku 2014. Letos už stát vybral stavební firmu. Ve středu v poledne památkáři, zástupci města a ministerstva kultury stavbu symbolicky zahájili. Přijela také manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová a ministryně financí Alena Schillerová.

Zámecký kopec si dosud uchoval stopy dlouhé kulturní tradice. V raném 19. století byl otevřený, pastevní a romantický, v polovině 19. století byl osázený ovocnými sady. Od poloviny 20. století mu chyběla údržba a péče, takže zarůstal přirozenými náletovými dřevinami.

Porost je souvislý, ale na mnoha místech jsou v něm přestárlé a příliš hustě rostoucí stromy a keře. Na jižních a východních svazích kdysi vznikly anglické parky, Regnerovy a Idiny sady, ale z nich zbyly už jen nesourodé pozůstatky.

Kopec v posledních desetiletích zarůstal přirozeným náletem, až se stal listnatým lesem. Kvůli tomu jsou jižní svahy nestabilní, v některých místech se třeba po deštích již sesunuly.

„Revitalizaci zámeckého kopce považuji za velice významnou z hlediska jeho nutné stabilizace a památkové obnovy krajinných prvků. Na celém projektu si velice cením příkladné spolupráce Národního památkového ústavu s vedením města Náchoda, které zafinancovalo projekt obnovy. Díky této výjimečné spolupráci se v průběhu tří let dočkáme zatraktivnění lokality propojující Karlovo náměstí s areálem zámku,“ popisuje ředitel územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec z NPÚ.

„Pochopitelně, že vlastní realizace bude stát nejen nemalé finanční prostředky, ale zároveň bude znamenat i určitá omezení jak pro občany Náchoda, tak i návštěvníky unikátního hrado-zámeckého komplexu. Věřím, že výsledek bude významným přínosem pro zlepšení vnímání centra města, stane se místem odpočinku a setkávání místních a bude využíván hojně i turisty,“ vysvětluje památkář Kadlec.

Projektanti řešili hlavně nápravu problémů spojených se stabilitou a hydrogeologickými poměry kopce. Mělo by tak dojít na odvodnění svahů, statické zajištění proti sesuvům a také na obnovu mlatových cest, lávek, mobiliáře a osvětlení. Pokud jde o zeleň, budou se kácet nálety nebo stromy ve špatném stavu. Přibyde nová výsadba, ovocné sady, aleje i keře.

Obnovu zaplatí ministerstvo kultury, částku 197 milionů korun bude uvolňovat postupně. Generálním dodavatelem je litoměřická firma Gardenline. Revitalizace kopce skončí v roce 2022.

Památkáři i město počítají s tím, že kopec bude dál sloužit k procházkám. Připraví také exteriérový prohlídkový okruh, kudy zájemce po zakoupení vstupenky provede průvodce s výkladem. U nástupních míst pod kopcem v Zámecké ulici a u nově připravovaného vstupu u Karlova náměstí bude možné pořádat společenské a kulturní akce.

Radnice dojednávala s památkáři především vzájemné směny pozemků. „Fakt, že se podařilo i v této nelehké době takovouto náročnou a nákladnou investiční akci státu odstartovat, je pro nás dobrou zprávou. Turismus je v Náchodě v posledních letech na vzestupu,“ oceňuje starosta Náchoda Jan Birke.

V letošní sezoně se přímo návštěvníků zámku žádná omezení kvůli stavbě nedotknou.

„Děkujeme městu za výbornou spolupráci, protože samozřejmě městem vedou přístupové cesty a nastane zde zvýšený dopravní ruch právě s ohledem na revitalizaci. Děkujeme všem občanům za pochopení i za zvýšenou pozornost. Odměnou jim budiž výsledek, tedy možnost procházek, trávení volného času a propojení města, kopce a zámku,“ říká Lucie Bidlasová, mluvčí sychrovských památkářů, pod něž státní zámek spadá.

Vznikne i veřejně přístupný ovocný sad

Podle projektu vznikne pohodlná okružní cesta kolem celého kopce a síť pěších mlatových nebo visutých cest. Některé skalní výchozy na jižní straně zůstanou obnažené, vynikne obnovená lipová alej kolem historického schodiště a vrátí se i plochy šeříků.

Zajímavý prostor vznikne mezi náměstím a hřebenem kopce, kde vede alej Kněžny Kateřiny Zaháňské. Tam vznikne veřejně přístupný ovocný sad určený procházkám a relaxaci. V západní části kolem Zámecké ulice, kudy lidé míří na zámek po kroutící se silničce pěšky, město vybuduje hřiště pro děti a pro fitness cvičení.

Obnova čeká i dožívající alej kolem cesty. Západní terasy u paty zámku projdou rekonstrukcí a nově budou přístupné. Změny se dočká i zanedbaný přístup na zámecký kopec od Karlova náměstí, kde vznikne pobytové schodiště s bezbariérovou rampou. Od Karlova náměstí povede nové schodiště k průchodu ve východních hradbách, dosavadní schodiště vedoucí k Idiným sadům se bude opravovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Kamion naložený novými auty sjel ze silnice do příkopu, náklad vysypal

8. května 2024  17:35

Profesionální hasiči z Jaroměře v úterý v noci vyjížděli k nehodě kamionu plně naloženého novými...

Svědek v případu brutální vraždy přišel vypovídat opilý, soudce ho poslal domů

13. května 2024  13:09

U Krajského soudu v Hradci Králové dnes pokračovalo hlavní líčení s obžalovanými Pavlem Jirečkem a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policisté zadrželi nemocnému osmdesátníkovi 34 zbraní, požádal o to lékař

9. května 2024  16:49

Čtyřiaosmdesátiletý muž z Náchodska musel odevzdat desítky palných zbraní a stovky kusů munice....

Šofér dodávky vytlačil auto za krajnici, řidičce zřejmě oplácel předjíždění

9. května 2024  13:55

Nebezpečný manévr dodávky zachytila kamera na železničním přejezdu v Kopidlně na Jičínsku. Muž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Unikátní pohled do zámeckého sklepa, komunisté si tam postavili kryt

7. května 2024

Premium Historické sklepení zámku v Rychnově nad Kněžnou mělo posloužit jako úkryt pro komunistické...

Na krkonošské Mapě republiky jsou čtyři metry sněhu, má téměř ideální tvar

14. května 2024  11:53

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů...

Legendy nebes se bojí oraniště po koncertě Eda Sheerana, leteckou show odložili

14. května 2024  9:40

Letecká show Legendy nebes se z letošního léta odkládá na příští rok. Důvodem jsou obavy o stav...

Nákladní vůz s kamením sjel na pole a převrátil se, řidiče odvezla sanitka

13. května 2024  16:48

Nákladní vozidlo, které vezlo kamení, sjelo dnes odpoledne v Milovicích u Hořic ze silnice a na...

Hned jsem věděl, o co jde. Místo do LA zamířil Petřikov na trucolympiádu

13. května 2024  15:48

Na den přesně před čtyřiceti lety judista Pavel Petřikov už několik hodin vstřebával neuvěřitelnou...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...