Libor Sloupenský v kuchyni firmy WormUP. | foto: Archiv Libora Sloupenského

Jako malý jsem snědl kůrovce, říká oceněný výrobce pochoutek z červů

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jako pražená slunečnice či kukuřice, brambůrky nebo škvarky. Tak chutnají hmyzí pochoutky od firmy z Vamberku na Rychnovsku. Lidé je zatím objevují, ovšem podle zakladatele společnosti mají velkou budoucnost. Libor Sloupenský propadl hmyzí stravě a s manželkou založil společnost WormUp, která letos získala ocenění Firma roku Královéhradeckého kraje.

„Poprvé jsem kousl do hmyzu, když mi bylo asi deset let. Vzpomínám si, že jsem odloupnul kůru stromu, našel jsem tam kůrovce a snědl jsem ho. Byl jsem na hmyz zvědavý už od malička. Asi před pěti lety jsem byl na zážitkové ochutnávce. To už bylo o něco sympatičtější ochutnání a právě tam mi ta myšlenka začala vrtat hlavou,“ říká Libor Sloupenský, který otevřel stánek s hmyzími pochoutkami i na víkendových Dožínkách v Hradci Králové.

My je samozřejmě nedokážeme vykuchat jako jiná zvířata, u hmyzu se to dělá tak, že se nechají vytrávit.

Libor Sloupenskýzakladatel oceněné firmy WormUP

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se