Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Nejvyšší soud zamítl dovolání farmářů z Broumovska, žádali regulaci vlků

Nejvyšší soud zamítl dovolání chovatelů z Broumovska, kteří žádali omezení počtu vlků. Podle farmářů jsou náhrady za škody nedostatečné, žalobou se tedy snaží přimět ministerstvo životního prostředí k regulaci šelem. Takové soudní rozhodnutí by ale podle soudů všech stupňů bylo nepřípustným zásahem do výkonné moci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J76a43n 47V67á67v70r33a

16. 10. 2020 7:13

kdyz to stat neumotni legalne, bude se to dit nelegalne. O tom netreba prilis spekulovat. Panelákovi ochranci at si vlka strci za klobouk...

0 0
možnosti
KT

Dnes jsem prošel Jestřebí hory. Divná krajina. V lese nezahlédnete zvíře. Mrtvo pusto. Nepotkáte ani ptáčka. Cosi zacvrliká tak jednou za půl hodiny. Jednou letěl v dálce nějaký dravec... K tomu řopíky a opevnění.

Z Milovic jsem zvyklý na lány lesa rozorané černou zvěří. Pravidelně potkám a vyplaším srnku. Minule jsem sledoval muflona. Vyplašil jsem tlupu divočáků. Pohyb zvěře poznáte i podle bobků, okousaných stromků apod.

Tady je zcela jiný les. V CHKO Broumovsko pusto prázdno. Žije tady leda tak kůrovec. Nová výsadba pečlivě chráněná před zvěří. Stromky sprejované. Přitom nikde žádná okousaný stromek. Ta ochrana je nejspíš zbytečná. Samozřejmě plno zničených stromů turisty, správou silnic a lesníky.

Přitom opět střelba. Pořád se zde střílí. Na co? Není to o tom, že ochranáři CHKO jsou současně i zdejší myslivci, co mají potřebu picnout vše, co se hýbe, s bajkami o potřebě ochrany přírody a o přemnožené spárkaté zvěři?

Srnec není hlupák. Krajina krpál nahoru, krpál dolu a skály. K tomu žádné lány pšenice... To není pro srnce a černou, to je tak pro hodně hladové kamzíky. O to víc je zvěře přímo ve vesnici. Máme tady jednoho srnce pravidelně postávajícího na návsi. Pod oknem mi chodí srna se dvěma srnčaty. Toť tak vše. Pravidelně u silnice k vidění liška. To má být potrava pro vlka? Moje jediná srnka široko daleko?

V CHKO Broumovsko jsou přemnožení turisté, Poláci, cyklisté, pejskaři, co sem chodí venčit na volno gaučová plemena. Ale o jiné divoké zvěři silně pochybuji. Jo, ještě tak těžaři dřeva, co těží kůrovce. Klády namrskané na živé stromy a ty jsou tím pádem tak orvané, že se mohou porazit. Tady se vytěží lán lesa a všechny stromy kolem se zničí a poškodí.

Aneb, na Broumovsku jsou očividně jedinou rozumnou stravou pro vlka ovce, krávy a koně v dosahu lidských sídel. Volně žijící zvěře je zde viditelně málo. Je tedy něco hodně zlého, lživého a špatného v argumentaci o potřebě ochrany vlka právě zde.

2 1
možnosti
KT

Zcela vážně bych se ptal, když CHKO, jaké přírodní hodnoty se zde chrání? Bezcenný mrtvý les? Turistický byznys? Hrátky pseudoochranářů na ochranu divoké zvěře, co sem vysadí?

Teta ruší slepice. Věčně je měla roztrhané. Prostě ji nějaký dravec pravidelně lovil na zahradě slepice. V Adršpachu se snaží ochranáři o návrat Sokola stěhovavého. No fajn. Patrně na úkor místních slepic... Jak s vlky.

Prošel jsem kůrovcovou mýtinu. Smrky z 50. let, smrky ze 70. let - "Pramen zdraví z Posázaví". Za Němců zde byly jen skály. Sázelo se po válce, sázelo se v 70. letech. Teď se to likviduje bez zisku sežrané kůrovcem. Jaká příroda? Uměle sázený skansen na neobydleném neobdělávaném území.

Dnes se tady farmaří a další pohroma, ochranáři s uměle zavlečenými vlky, co páchají druhým jen škodu. Opět to můžeme přetvořit na opuštěné neobydlené území a vysázet stromy, co budou za 50 let opět potomkům na obtíž. ;-)

1 0
možnosti
PHH

Moc se mi neíbí pokrytectví farmářů. Je tu pět drastických fotek zabitých a napůl sežraných ovcí. Přitom jatka jsou takových crime scenes plná. Vyvádějí kvůli dvaceti nebo kolika ovcím, ale ročně se na jatkách zabijí ovcí tisíce a prasat nebo hovězího to jsou statisíce. Je obrovský problém jenom zakázat klecový odchov slepic a farmáři to chtějí hnát k Ústavnímu soudu?

0 4
možnosti
RM

Vážený pane, patrně patříte mezi skupinu tzv. ochránců přírody, kterým se ve zkratce říká ekoteroristé. Z vašich přízpěvků je zřejmé, že máte ve větší úctě vlka, než člověka. Patrně si nedovedete představit, nebo nechcete, jak zacloumá s rodinou která tam na venkově bydlí a má za domkem oplocenou loučku kde už léta pase pro radost 4-5 oveček aby jejich děti měli blíž k přírodě. Ovce byly odchovány doma a každá má jméno a na zavolání příjde za svým pánem. Je to takový člen rodiny. No a jednou příjde ráno majitel dát do ohrady ovcím vodu a vidí to co je na fotografiích v tomto článku. Dospělí mají zlost na systém který tom dovoluje, děti jsou v šoku. Ještě včera si hrály a dnes vidí jen zlo. To je vážený pane realita kterou vy nemůžete pochopit. Nevím kde jste byl vychován, ale chybí vám úcta a láska k člověku, což je zřejmé z různých vyjádření např. když to neumíš, tak to nedělej, nebo když se ti to nelíbí, tak se můžeš odstěhovat. Co k tomu říci, snad jen to, že je mi vás líto.

2 0
možnosti
MH

Do každého lesa vlka a medvěda, na každé pole divokého kance a divokou svini, na každý potok a rybník bobra a kormorána, na každý strom roj bursíků smrkových. Ať žije biodiverzita!

2 0
možnosti
KN

Chovatelé si musí počkat, neboť prostě soudci nejsou chovateli, ale dost je jich myslivců;-D.

0 0
možnosti
Foto

Nebečte, zabezpečte si řádně ohrady a pastvy a poříďte si pastevecké psy, nejlépe také ve smeččce. Obvykle to pomáhá. Volná přístupnost krajiny se dá zajistit i žebříčky přes ohrazení a vlci ho nepřekonají.

2 0
možnosti
JH

S vlky to vidím stejně jako s muslimskou invazi do Evropy. Vlci tady historicky byli, trhali ovce, sedláci ovce bránili klacky a střílením do vlků. Muslimové napadali po staletí Evropu, Schwarzenberg, Sobieski, národy střední Evropy, s nimi bojovali a svá území chránili. Nyní je ale obrana zakázána. Farmářům i obyvatelům Evropy.

5 4
možnosti
ML

Jsem jenom zvědavý, až někomu dojde trpělivost a toho vlka ve svém ovčíně odstřelí...On to hlásiti nikde nebude a vlci prostě vymizí, tak jako se objevili...:-/

5 1
možnosti
MV

S prvním napadením člověka se to změní,doufám že přežije.

3 1
možnosti
DF

Bude zima-místním by se na zimu mohlo hodit pár vlčích kůží na zahřátí...

2 2
možnosti

Spíše kůže z blbů co...

2 2
možnosti
  • Nejčtenější

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

U Pardubic usmrtil vlak člověka, provoz na hlavní trati byl ráno přerušen

3. května 2024  6:30,  aktualizováno  9:44

Na hlavní koridorové trati u Pardubic brzy ráno vlak srazil a usmrtil člověka. Nehoda omezila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Stát nalije miliardy do kolejí k automobilce v Kvasinách, práce začnou letos

30. dubna 2024  7:05

Rozdělené město, kde řidiči mnohdy stojí desítky minut před železničními závorami, se možná už...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hory budou dostupnější, krkonošská střediska zavádějí letní skipasy

26. dubna 2024  10:05

Největší krkonošská střediska v letní sezoně zavedou novinku známou dosud hlavně z alpských zemí....

Garáž vedle už hořela, nemocného penzistu s kyslíkem zachránili policisté

3. května 2024  13:39

Špatně pohyblivého sedmdesátníka zachránila v úterý během dvou minut z hořícího domu na...

Alej Kaštanku by vedle navržené dvoukolejky mohl zachránit ochranný rám

3. května 2024  10:22

Osm let převažoval názor, že kvůli stavbě železniční dvoukolejky bude na předměstí Hradce Králové...

U Pardubic usmrtil vlak člověka, provoz na hlavní trati byl ráno přerušen

3. května 2024  6:30,  aktualizováno  9:44

Na hlavní koridorové trati u Pardubic brzy ráno vlak srazil a usmrtil člověka. Nehoda omezila...

První jaro v nové aréně. Nejistotu odvál dobrý finiš, Hradec kouká po Evropě

3. května 2024  9:43

Ještě první letošní výsledky vzbuzovaly mírnou nejistotu. Ta byla způsobena obavami: Co kdyby v...