Sokolník Miroslav Jirsa. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Soudili se o dům, ten pak vyhořel. Strasti sokolníků, kteří pomáhají seniorům

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Sokolníci z Vlásenky na Náchodsku se snaží pomáhat, a sami se topí v problémech. Prohráli soudy o dům a tři dny před tím, než jej měli nuceně vyklidit, okál na samotě kompletně vyhořel.

Ohořelý dům u bývalého Solovického dvora nad Českou Metují je už dva měsíce prazvláštní atrakcí. Řidiči tu přibrzďují a fotí, kolem zůstávají poházené věci. Tříčlenná rodina Jirsových, která tu bydlela od roku 2018, po požáru v noci z 8. na 9. března našla útočiště v mobilheimu. Na oploceném dvorku posedává asi dvacet dravců, v sadu se pase kůň s poníkem, ve voliéře štěká osm psů.

„Lidi jsou jako hyeny. Ve městě se o nás povídalo, že jsme si to zapálili sami, že prý ve 23:50, kdy jsme požár nahlásili, se tu svítilo ještě jako na hradě,“ říká zklamaně osmapadesátiletá Ivana Jirsová.

Rodina v domě neměla vodu ani elektřinu. Telefony či notebook si nabíjeli ze solárů, večer vždy pouštěli na tři hodiny benzinovou elektrocentrálu, aby udrželi v chodu tři mrazáky. Kvůli čemu v domě začalo hořet, netuší.

Dům sice patří nové majitelce, jenže pozemek pod ním v dražbě v roce 2021 koupil spolek, včetně bývalé váhy, kde nyní parkují s mobilheimem. Spolek a majitelka teď po sobě navzájem požadují nájemné.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se