Open air festival v Trutnově 2013

Open air festival v Trutnově 2013 | foto: Martin Veselý, MAFRA

TrutnOFF ohlásil finské Waltari, na Bojiště se vrátí swing i punk

  • 0
Finská metalová formace Waltari je další ze zahraničních kapel, které na konci srpna zamíří na trutnovské Bojiště, kam se po sedmi letech vrací festival TrutnOFF. Už dříve organizátoři potvrdili irské rockery Therapy?, jamajského zpěváka reggae Andrewa Toshe nebo provokativní slovinskou skupinu Laibach.

Waltari vznikli v roce 1986 v Helsinkách. Už zkraje 90. let se vykrystalizoval jejich charakteristický zvuk, který spočívá v kombinaci metalu, rocku, punku i finských lidovek. „Waltari jsou živoucím důkazem toho, že rocková kapela se může inspirovat donekonečna a zároveň nestagnovat, což dokazuje jejich album z roku 2020 Global Rock. Představuje svěží a rozmanitý pohled na moderní metal,“ uvádějí pořadatelé festivalu.

Od 17. do 20. srpna na Bojišti vystoupí 60 skupin. Bude mezi nimi i legendární Pražský výběr v původní sestavě se dvěma bubeníky Klaudiem Kryšpínem a Jiřím Hrubešem.

„Vedle Plastic People je Pražský výběr kapelou, která na náš festival patří jak čelenka na náčelníkovu hlavu. Je s ním propojena pupeční šňůrou. Historicky i osudově: obě kapely byly bolševikem zakázané stejně jako náš festival. Když se Pražský výběr objevil na českých pódiích, bylo to zjevení. Podobně jako zjevení působil i náš Woodstock v době temna,“ říká zakladatel festivalu Martin Věchet.

Ondřej Havelka i Robert Křesťan

Na Bojiště se vrátí také Ondřej Havelka a swingový orchestr Melody Makers, naopak premiéru si v Trutnově odbude alternativní uskupení Kolektivní halucinace a atmosférický pop hrající Khoiba. Zahrají také etnorockoví Čankišou, punková stálice Visací zámek nebo Robert Křesťan s Druhou trávou. Kvůli festivalu se znovu dala dohromady thrash metalová kapela Boron.

Nejstarší festival svého druhu u nás TrutnOFF se po sedmi letech vrátí na trutnovské Bojiště, kde vznikl. TrutnOFF se v Trutnově naposledy konal v roce 2016. Poslední tři ročníky byly v Brně.

Pokračování přehlídky v tamním areálu Střelnice znemožnila výstavba sportovního komplexu. Festival je od začátku 90. let spojen s Bojištěm. Vznikl na undergroundových kořenech, kromě koncertů velkých zahraničních kapel ho proslavila přítomnost disidentů v čele s Václavem Havlem. Roku 2007 pořadatelé bývalého prezidenta ocenili titulem náčelníka festivalu.