Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Festival TrutnOFF zamíří z brněnského azylu jinam, město na něj nedá peníze

  10:36
Nová brněnská koalice v čele s ODS „sáhla“ do dotací na místní festivaly. Peníze i jistotu lokality politici vzali slavnému českému Woodstocku, festivalu TrutnOFF, který v Brně našel své místo teprve před třemi lety. Teď ho čeká nejspíš další přesun.
Festival TrutnOFF, který se loni podruhé konal v Brně.

Festival TrutnOFF, který se loni podruhé konal v Brně. | foto: ČTK

Nejstarší český hudební festival TrutnOFF se do Brna přestěhoval po nuceném odchodu z východočeského Trutnova, kde začínal v 80. letech minulého století i s přispěním pozdějšího prezidenta Václava Havla, a po přesunu na jih Moravy dostal dovětek BrnoON. Po pouhých třech ročnících se však legenda přezdívaná český Woodstock chystá na úprk z města.

Brněnští zastupitelé totiž tento týden rozpoutali průtrž v dotacích na kulturní akce. A mimo jiné rozhodli, že místo 4,3 milionu korun, které festivalu poslali za uplynulé tři roky, mu teď nedají nic. Kvůli budování nového sportovně rekreačního areálu pořadatelé navíc ztratili jistotu v místě konání, což je pro organizaci festivalu stěžejní.

„Brno bohužel nemá jiný prostor pro větší akce pod širým nebem v přírodním prostředí. Střelnice, toto pozapomenuté místo, k tomu bylo stvořené a předurčené. Ideální je i z pohledu akustiky, členitosti, zázemí a přírody, s řekou, dubovou alejí i dalšími pozitivy,“ říká pořadatel festivalu Martin Věchet.

Zda chystaná proměna celé lokality zahrne už v příštím létě i tu část, kde se akce dosud konala, ještě není jasné. „Zatím to vypadá, že teoreticky by byl, alespoň v této fázi, souběh festivalu a stavebních prací v jiné části areálu možný. Ale definitivně jsme věc ještě neřešili – i s ohledem na to, že není vybraný zhotovitel,“ sděluje „bez záruky“ primátorka Markéta Vaňková (ODS), která má právě kulturu na starosti.

Pořadatelé festivalu přitom potřebují mít jasno co nejdřív. Podle Věcheta i nejistota ohledně prostoru konání přispěla k tomu, že na něj brněnští politici nevyčlenili žádné peníze. „Když není místo, tak není podpora,“ podotýká na první pohled smířlivě.

Od Jihomoravského kraje sice festival obdrží 600 tisíc korun, to jej však „nevytrhne“. Proto Věchet druhým dechem dodává, že už shání náhradní místa. Prý dostal několik nabídek na pořádání oblíbené akce nejen z jižní Moravy, ale také z jiných regionů. Konkrétní ovšem být zatím nechtěl.

„Pirátské“ akce ostrouhaly

Právě TrutnOFF ze všech nejvíc doplatil na novinky v přerozdělování peněz na festivaly, které provedla nová magistrátní koalice. O miliony ovšem „oškubala“ i další. „Je to proto, aby mohly být uspokojeny festivaly, o kterých jsme přesvědčeni, že by se měly v příštím roce konat. Bohužel u některých došlo ke krácení a některé podporu nemohly dostat,“ oznamuje Vaňková.

Maraton hudby tak získá místo letošních asi pěti milionů jen tři, podpora Pop Messe klesne z šesti milionů na polovinu. „Je to pro nás velká komplikace. Dalo se očekávat, že dostaneme méně, ale nepočítali jsme s tak razantním snížením podpory. Pokusíme se co nejvíc přiblížit letošnímu ročníku, ale je prakticky jasné, že ten příští nebude ve stejném rozsahu,“ hlásí za pořadatele Pop Messe Radek Babička.

Za jeho vznikem, stejně jako za přesunem festivalu TrutnoOFF do Brna, stojí v politické rovině Piráti. Právě díky nim dostaly obě nové akce za minulé koalice, jejíž byli součástí, v porovnání s většinou zavedenějších podniků podstatně víc peněz. Třeba Pop Messe inkasoval na dva ročníky téměř 12 milionů.

„TrutnOFF i Pop Messe byly součástí pestré nabídky možností pro Brňany, jak si užít léto. Nová koalice se je teď pod záminkou úspor – a zřejmě i proto, aby byly peníze na multifunkční halu – rozhodla výrazně omezit,“ míní opoziční zastupitel a bývalý náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Podporu ve výši jednoho a půl milionu naopak získá do příštího roku festival židovské kultury Štetl fest, který se v Brně letos uskutečnil vůbec poprvé. Víc peněz pak poputuje na už patnáct let se konající akci Groove Brno, která hudebním fanouškům představuje soulové či jazzové české i zahraniční špičky. Na účet si proti letošku připíše o 850 tisíc víc.

„Je to o prioritách. Pokud tady chce město mít festival na mezinárodní úrovni, musí nám pokrýt zvýšené náklady, jinak se současná kvalita nedá ustát,“ upozorňuje ředitel festivalu Josef Buchta.

Velký bonus pro divadla

Mezi šťastlivce inkasující milionové dotace se aktuálně zařadilo Divadlo Bolka Polívky. Na činnost mu město v nejbližších třech letech pošle dohromady šest milionů, třebaže se na rozdíl od jiných scén neřadí mezi jeho příspěvkové organizace.

„Je zavedeným brněnským divadelním prostorem, který má v kulturní scéně své nezastupitelné místo. Mezi jeho přínosy patří například vysoká umělecká hodnota produkce nebo dramaturgická rozmanitost. Podle nás má v Brně takové divadlo fungovat,“ vysvětluje Vaňková s tím, že při podpoře radní zohlednili i fakt, že divadelníci budou muset hrát v náhradních prostorech kvůli rekonstrukci budovy, v níž sídlí.

Polívka přitom byl před zářijovými komunálními volbami jednou z hlavních tváří kampaně brněnské ODS. Jako host dorazil třeba na charitativní akci Skolíme Koliště, jež se konala pod primátorčinou záštitou.

Ve zcela jiných cifrách se ve srovnání s Polívkovým divadlem i festivaly pohybují příspěvky na dvě největší místní scény. U Národního divadla podpora mírně přesáhne půlmiliardu, v případě Městského jde o něco málo přes polovinu. V prvním případě zastupitelé odmávli o zhruba pět milionů víc než dosud, ve druhém přihodili dokonce 35 milionů. Tyto peníze poslouží ke kompenzaci růstu cen energií i mezd, jež se letos ze zákona zvyšovaly o desetinu.

„Zdražily se všechny vstupní částky. U dalších požadavků, jež jsme na vedení města měli, máme přislíbeno, že se jimi bude zabývat v průběhu roku. Věříme také, že už nepřijde žádná covidová uzávěra a budeme normálně hrát a mít příjmy ze vstupného,“ říká ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...