Mistr světa z posilovny chce zatočit s kriminalitou, bude starostou

  17:20
Starostou problémové Úpice na Trutnovsku se nejspíš stane několikanásobný mistr světa v silovém trojboji a benchpressu Petr Hron. Jedenačtyřicetiletý silák, který byl uplynulé čtyři roky opozičním zastupitelem, chce založit městskou policii a bourat vybydlené domy, které hyzdí ulice šestitisícového města.

Petr Hron nyní bude více času než v posilovně trávit na úpickém městském úřadě. Bude totiž starostou. | foto: Tomáš Plecháč, 5plus2.cz

Hron je jediným kandidátem nově zformované koalice čtyř uskupení na starostu. Nepřekvapí, že jeho prvořadým cílem je bezpečnější město.

Mistrovství světa v silovém trojboji, kterého se Petr Hron o víkendu ve slovenské Trnavě účastnil a kde přidal další titul do sbírky, pro něj bylo na delší dobu nejspíš poslední velkou mezinárodní akcí. 

„Cvičit nepřestanu, ale jsem připravený na to, že sport budu muset obětovat. Maximálně pojedu na mistrovství republiky. Když něco dělám, tak to chci dělat naplno,“ říká o nové roli muž, který do podzimu ve své kategorii držel evropský rekord v benchpressu 261 kilogramů. V roce 2015 překonal dokonce světový rekord v dřepu, tehdy zdvihl 245 kilo.

„Být starostou je velká zodpovědnost, proto nechci nic podcenit. Čtyřletá práce zastupitele mi pomohla zorientovat se v problematice správy města. Myslím si, že jsem na to připravený,“ ubezpečuje Petr Hron. 

Lídr sdružení Žít v Úpici ve volbách dostal nejvyšší počet preferenčních hlasů. Jeho uskupení komunální volby vyhrálo už v roce 2014, nakonec ale skončilo v opozici. Stejně jako sdružení nezávislých kandidátů Ruka o čtyři roky dříve. V obou případech se dojednat koalici obratně povedlo sociálním demokratům.

Rezignace starosty za ČSSD Jaroslava Hůlka v loňském roce jako by předznamenala pád levicové strany v Úpici. V říjnových volbách se nedostala do dvouciferných čísel a získala pouze jediného zastupitele. Vítězi voleb se tentokrát podařilo poměrně rychle najít společnou řeč s hnutím ANO, Úpickými patrioty a Volbou pro město. 

Pakt stvrdili podepsáním memoranda o koaliční spolupráci. Ve třináctičlenném zastupitelstvu budou mít pohodlnou většinu osmi křesel.

Podle Petra Hrona, který je jediným kandidátem budoucí koalice na starostu, by v Úpici měla vzniknout stabilní vláda: „Věřím tomu, že koalice bude držet při sobě. Od prvních schůzek jsme se dokázali dohodnout na programových bodech, které chceme prosazovat.“

Úpice kvůli problémům se sociálně nepřizpůsobivými lidmi v posledních letech získala nálepku problémového města. Počet lidí závislých na sociálních dávkách zůstává stále vysoký, ulice hyzdí ruiny vybydlených domů, alarmující jsou policejní statistiky kriminality, která v poslední době znovu roste. 

V loňském roce podle nich meziročně stoupl počet trestných činů zhruba o třetinu. Rostoucí tendenci má také počet přestupků a případů narušování veřejného pořádku. Ve srovnání s okolními městy má Úpice téměř dvojnásobnou nezaměstnanost. Třináct procent obyvatel je zatíženo exekucí.

Kandidát na starostu chce z Úpice udělat bezpečné město. Podle Hrona je nutné, aby v ulicích bylo více policistů. Výpomoc strážníků z Trutnova, kteří ve městě na základě veřejnoprávní smlouvy působí, nepovažuje za dostatečnou. Otázka bezpečnosti navíc nejčastěji rezonovala ve výsledcích anket, které radnice v minulosti dělala.

Vybydlené domy? Zbourat

„Bezpečnost je největším problémem. Já osobně jsem pro založení vlastní městské policie. Máme spoustu vyhlášek, ale nemáme je jak vymáhat. Potřebujeme tady policii na 24 hodin denně. V současnosti jde z rozpočtu na bezpečnost v Úpici zhruba 600 tisíc korun ročně, což je strašně málo,“ upozorňuje Hron.

Nového starostu také čekají jednání s majiteli vybydlených bytových domů, které jsou po odchodu sociálně nepřizpůsobivých v havarijním stavu. 

„Rizikové nemovitosti chceme vykupovat a s využitím státních dotací je zbourat nebo je poskytnout úpickým podnikatelům na byty pro zaměstnance. Nic jiného nám nezbývá, rizikových nemovitostí je tady hodně,“ naznačuje úpický silák. Domy hrůzy jsou například v Regnerově ulici, v nechvalně proslulé lokalitě Belveder ve směru na Havlovice nebo u Mostu II. odboje.

Stop pro obchodníky s chudobou

Důležitým nástrojem proti spekulantům se sociálním bydlením je nová vyhláška, která v říjnu začala platit a z Úpice udělala oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Zastupitelstvo ji schválilo po vzoru měst z Karlovarského a Ústeckého kraje.

Hlavním efektem opatření je, že lidé, kteří se sem nově přistěhují, už nebudou moci žádat o dávky na bydlení. Tím Úpice přestane být pro obchodníky s chudobou atraktivní. Mezi další priority nové koalice bude patřit rekonstrukce koupaliště v úpické části Radeč, kterou rozjelo už předchozí vedení radnice. 

V současnosti Úpice nemá žádné placené parkoviště, rovněž to by se mělo změnit. Vybírat se bude například v centru u obchodního centra, kde je parkoviště často beznadějně obsazené.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

Hory budou dostupnější, krkonošská střediska zavádějí letní skipasy

26. dubna 2024  10:05

Největší krkonošská střediska v letní sezoně zavedou novinku známou dosud hlavně z alpských zemí....

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...