Nová linie psů hyenových v Safari Parku, o jedináčka pečují tři dospělí

  • 0
Nedávno narozená samička psa hyenového je prvním přírůstkem nově založené linie tohoto druhu v Safari Parku ve Dvoře Králové. Na počátku odchovu se z boudy ozývalo více štěňat, ale dospělí je pravděpodobně zabili. O jedináčka se nyní stará trio dospělých, samice a dva samci, bratři.

„V září narozená samice psa hyenového dobře prospívá,“ říkají ošetřovatelé, kteří nyní zveřejnili i video z veterinární prohlídky.

Samička je pokračovatelkou mimořádné linie - její babičkou je legendární samice Fiona, která porodila 66 mláďat a dodnes žije v druhé smečce v expozici Pavilonu šelem Joy Adamsonové na výminku s dalšími nechovnými fenami. Mládě je zároveň prvním potomkem zcela nové dvorské psí dynastie, která spojila dvorský chov s tím ze švédské Boras Zoo.

Příběh mláděte je podle zoologů neobvyklý. Nejen že se narodilo v neobvyklém ročním období, ale ani není běžné, že by smečka odchovávala jedináčka.

Ostatní štěňata nepřežila

Na počátku odchovu se z boudy ozývalo štěňat více. Dospělí je pravděpodobně zabili, což podle odborníků není u nezkušených zvířat neobvyklé.

Otec Eddie dorazil letos ze Švédska, pětiletá matka Emili se narodila ve Dvoře. Eddie s Emili záhy vytvořili dominantní pár, další samec Ollie zaujal pozici takzvaného helpera.

Psi hyenoví

  • Jsou velmi nároční na chov a i v přírodě jde o nejvzácnější šelmy Afriky.
  • V září narozená samice je 388. mládětem psa hyenového ve Dvoře Králové. Safari park je nejúspěšnějším chovatelem mezi zoologickými zahradami a vzácné šelmy podporuje i v Africe. Z evropských zoo v posledním roce psy hyenové množily jen zahrady ve Whipsnade, Sigeanu, Magdeburgu a právě ve Dvoře Králové.
  • Díky podpoře veřejnosti bylo možné poskytnout zdravotnický materiál nutný pro veterinární péči o populace psů hyenových v tanzanském Mkomazi.
  • V přírodě patří pes hyenový k nejohroženějším šelmám Afriky. IUCN předpokládá, že volně žije asi 1 400 dospělých psů hyenových v řadě roztroušených populací. Stavy navíc dál klesají. Zvířata ohrožuje pytláctví, úbytek přirozeného prostředí i stále častější konflikty s člověkem nebo šíření nemocí domestikovanými psy.

„Pro všechny členy chovného tria je to premiéra. Malá samička ale zdárně roste a začíná objevovat výběh Afrického safari Josefa Vágnera,“ říká zooložka Gabriela Linhart.

Mládě se narodilo už 14. září, ale na počátku vyžadovala situace režim s co nejnižší mírou vyrušování. Až v listopadu začala malá samice i s dospělými více opouštět porodní box.

Na dvorské poměry došlo k porodu v neobvyklou roční dobu. Běžně zdejší psi hyenoví rodili na přelomu roku. „My jsme nové trio spojovali v létě, což pravděpodobně celou věc urychlilo,“ doplňuje Gabriela Linhart.

S výchovou pomáhá strýc

V chovném výběhu v Africkém safari žijí tři dospělí psi hyenoví. Emili ve výběhu doplňují otec mláděte Eddie a jeho bratr Ollie. Oba se narodili v roce 2020 ve švédské Boras Zoo.

„S Emili vytvořili harmonické trio podobné takovým, jaká by stála na počátku smeček v divočině. Také tam se v celé rodinné skupině množí pouze dominantní pár a ostatní členové smečky jim s odchovem mláďat pomáhají,“ vysvětluje zooložka.

Sociální struktura psů hyenových je naprosto jedinečná a zahrnuje celou řadu chování, která vědci popisují jen u velmi malého množství druhů.

Silnější členové skupiny se mimo jiné o potravu dělí s těmi slabými či zraněnými, a pomáhají jim tak v zotavení. Díky vynikající spolupráci jsou psi hyenoví statisticky vůbec nejlepšími lovci Afriky a dokážou zdolat i kořist mnohem větší, než jsou oni sami.