Vizualizace přehrady Zdobnice - Pěčín, varianta se sypanou hrází.

Vizualizace přehrady Zdobnice - Pěčín, varianta se sypanou hrází. | foto: Povodí Labe

Vláda zastavila přípravy přehrady Pěčín, proti které se bouřili místní

  • 78
Vláda pozastavila přípravy na vybudování přehrady Zdobnice-Pěčín v Orlických horách. Projekt nenašel podporu v regionu. Důvodová zpráva trhala argumenty, podle kterých měla být obří vodní nádrž nejúčinnější zbraní proti hrozbě sucha.

Návrh ministerstva zemědělství schválila vláda, informoval o tom ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO).

Podle materiálu vybudování nádrže nezískalo dostatečnou podporu v regionu. Navíc podle Brabce jsou zatím v oblasti alternativní možnosti, jak zajistit dostatek vody pro část území. Stavba přehrady zůstane jako záloha pro případ zhoršení situace.

Vláda tak boří plány, které ministerstvo zemědělství piplalo a obhajovalo přesně tři roky. Zatím bylo na přípravné práce na pěčínské nádrži vynaloženo 6,74 milionu korun.

Přehradu, která by mohla stát až 11 miliard korun, její obhájci prezentovali jako odpověď na hrozbu sucha. Uvažuje se o ní již od začátku 20. století a od roku 2011 se nachází v generelu 65 chráněných lokalit pro budování vodních nádrží.

Nynější rozhodnutí vlády o  zastavení příprav na vodním díle Zdobnice-Pěčín je v přímém rozporu s jejich schválením v srpnu 2016.

V Orlických horách se jen stěží najde člověk, který by zastavení příprav na stavbu nádrže litoval. Redakce MF DNES má k dispozici i odůvodnění, proč má pěčínská přehrada alespoň prozatím zůstat v šuplíku.

„Vodní dílo Pěčín je z vodohospodářského hlediska významným potenciálním zdrojem pitné vody, avšak aktuální potřeba tohoto díla v lokalitě nebyla prokázána. S ohledem na výrazné nesouhlasy s výstavbou a neprokázanou aktuální potřebu v lokalitě se v současné době nedoporučuje pokračovat v přípravách realizace,“ říká důvodová zpráva.

Přehrada Pěčín v číslech

  • délka: 4,9 kilometru
  • objem: 17,1 milionu kubíků
  • výška hráze: až 79 metrů
  • délka hráze: 332 metrů
  • zábor lesa: 80 hektarů
  • zatopeno: 25 domů
  • nové přeložky silnic: 14,2 km
  • nový přivaděč vody do Rychnova: 15 km
  • odběr: až 420 litrů za vteřinu
  • předpokládané náklady: 7 až 11 miliard korun

Odkazuje také na velmi hlasité protesty nejen dotčených obcí, ale i CHKO Orlické hory, řady odborníků i některých krajských zastupitelů. Zároveň na kousky cupuje argumenty, podle nichž přehrada měla být nejúčinnější zbraní proti hrozbě sucha.

„Ze zpracovaných studií je zřejmé, že z hlediska dlouhodobé udržitelnosti zásobování Královéhradecka a Pardubicka pitnou vodou musí být pozornost věnována efektivní ochraně vydatnosti a jakosti stávajících vodních zdrojů. Současně je potřeba se věnovat problémům zásobování odlehlých oblastí, obcí bez veřejného zásobování pitnou vodou nebo s málo spolehlivými lokálními zdroji,“ stojí v materiálu.

Podle něj se doporučuje „nepokračovat v přípravných pracích vodního díla Pěčín a zahájit přípravu a realizaci přírodě blízkých opatření“.

Starostové věřili, že zvítězí zdravý rozum

Starostové, které MF DNES oslovila ještě před zasedáním vlády, věřili, že přípravy vodního díla zastaví. „Snad ten návrh projde a zvítězí zdravý rozum,“ doufal Petr Hudousek, starosta Rokytnice v Orlických horách, který od začátku patří mezi největší kritiky díla.

„Vybrat si zrovna tuto lokalitu s tak vysokým stupněm přírodní ochrany znělo jako špatný vtip. To by nemohlo projít ani přes evropské orgány, které tuto oblast na žádost České republiky vyhlásily za hodnou mimořádné ochrany. Důvody vedoucí k přípravě stavby přehrady byly vyloženě úsměvné. Kdyby vznikly v roce 1985, ještě bych to pochopil, ale tady se pracovalo s ukazateli, které byly zcela mimo mísu,“ uvažoval Hudousek.

Výrok vlády napjatě očekával rovněž starosta Zdobnice Petr Novotný. Není divu, přehrada hrozila zatopením nejen 80 hektarů půdy, ale i 25 budov. Novotný proto doufal, že přípravy na stavbu přehrady skončí.

„Máme ohromné plány, kterým by přehrada vyloženě překážela. V pátek máme zastupitelstvo a budeme žádat, aby tento projekt vláda vyškrtla i z generelu chráněných lokalit. V odporu musíme vytrvat, protože je snaha přehradu naroubovat na další programy,“ upozornil Novotný.

Na stejnou věc upozorňuje rovněž ekolog, krajský zastupitel Martin Hanousek (Piráti + Strana zelených).

„Je třeba zabránit pokusům ministerstva zemědělství zařadit přehradu do jiných koncepčních materiálů. Je na čase vyřadit lokalitu z územních plánů a jiných koncepcí. Také je třeba se naplno vrhnout do zlepšení ochrany současných vodních zdrojů, na přírodě blízká protipovodňová opatření a revitalizaci toků nebo opravu vodárenské soustavy,“ apeloval Hanousek.

Vláda se při projednávání „účinných opatření k omezení nedostatku vody“ nezabývala pouze Pěčínem. Naopak podpořila přípravu vodních děl Senomaty a Šanov na Rakovnicku a Vlachovice ve Zlínském kraji.

Pěčínskou přehradu ukazuje vizualizace:

,