Požár v areálu na zpracování plastového recyklátu v Libuni na Jičínsku...

Požár v areálu na zpracování plastového recyklátu v Libuni na Jičínsku (1.3.2018). | foto: HZS Královéhradeckého kraje

Požár ve firmě zpracovávající plastový recyklát způsobil škodu pět milionů

  • 0
Milionové škody napáchal v noci na čtvrtek požár v areálu na zpracování recyklovaných plastů v Libuni na Jičínsku. Zásah hasičům komplikoval silný mráz i nebezpečné zplodiny hoření ze škvařících se plastů, kvůli nimž museli pracovat v dýchacích přístrojích.

Hasiči přijali informaci o požáru před druhou hodinou v noci. Recyklované plasty hořely v průmyslovém areálu na ploše 20 krát 50 metrů a oheň zasáhl i sousední objekt.

„V něm nedošlo k přímému zahoření, ale byl poškozen plameny, vysokou teplotou a dostaly se dovnitř také zplodiny hoření,“ popsala mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu během půl hodiny. Až do rána však prostor dohašovali a ochlazovali poškozenou budovu. V ní požár zasáhl hlavně venkovní konstrukce, okna nebo svítidla na stropech, která se vlivem vysokých teplot škvařila.

„Jednotky kontrolovaly vnitřek objektu průběžně termokamerou. Nad ránem již naměřili v podhledech nižší teploty,“ uvedla mluvčí.

Náročný zásah hasičům komplikoval mráz minus 12 stupňů Celsia. Kvůli zplodinám z hořících plastů museli kontaktovat také orgány ochrany životního prostředí. 

„Naštěstí panovaly v místě zásahu z tohoto pohledu výhodné klimatické podmínky. Z návětrné strany nebyly cítit žádné zplodiny hoření a nehrozilo tak zamoření obce. Na místě vše zkontroloval zástupce České inspekce životního prostředí, informovali jsme také vedení obce,“ řekl řídící důstojník a ředitel územního odboru Jičín Libor Zikeš.

Příčinou požáru byla pravděpodobně nedbalost, hasiči ho však stále vyšetřují. Škoda se odhaduje na pět milionů korun. V Královéhradeckém kraji to je letos požár s největší škodou.