Při požáru chalupy v Dolních Albeřicích na Trutnovsku hasiči pomáhali majitelce...

Při požáru chalupy v Dolních Albeřicích na Trutnovsku hasiči pomáhali majitelce i psovi, kteří se nadýchali kouře (25. 7. 2019). | foto: JSDH Horní Maršov

Vadné LED žárovky zažehly v domě požár, přidušeného psa zachránil kyslík

  • 27
Kvůli závadě na elektroinstalaci začalo hořet v chalupě v Dolních Albeřicích na Trutnovsku. Majitelé utekli ven, žena se však ještě pokoušela uvnitř najít psa. Bezvládné zvíře objevili až dobrovolní hasiči a pomohli s jeho oživováním. Ženu si převzali zdravotničtí záchranáři.

Hasiči dostali hlášení o požáru dřevěné trvale obývané chalupy ve čtvrtek krátce po osmé hodině večer.

Na místo vyjela dobrovolná jednotka z Horního Maršova. Zalarmováni byli i dobrovolníci z Pece pod Sněžkou a profesionální hasiči z Trutnova, ale jejich zásah nakonec nebyl potřeba.

„Plamenné hoření nebylo po příjezdu hasičů viditelné, ale objekt byl zakouřený. Hasiči začali chalupu odvětrávat a prováděli průzkum prostor v dýchací technice. Když se dostali do obytné místnosti, kde začalo hořet, pomocí termokamery zde objevili psa majitelů,“ uvedla mluvčí hradeckého Hasičského záchranného sboru Martina Götzová.

„Bezvládné a přidušené zvíře vynesli ven, a protože mu tlouklo srdce, nasadili mu kyslíkovou terapii,“ řekla mluvčí. Sousedé pak převezli psa k veterináři.

Hasiči poskytli první pomoc i majitelce, která se snažila zvíře zachránit ze zakouřeného domu. Pak si ji převzali zdravotničtí záchranáři a odvezli ji do nemocnice. Žena i pes se mohli vrátit domů už týž večer.

Hasiči lokalizovali požár ještě před půl devátou. Pak se věnovali rozebírání dřevěných obkladů v místnosti, aby našli skrytá ohniska. Požár zlikvidovali po hodině od nahlášení a pomáhali ještě majitelům s úklidem.

„Vyšetřovatel hasičů zjistil, že příčinou požáru byla technická závada na elektroinstalaci, konkrétně na LED osvětlení,“ doplnila mluvčí.

Škoda na poničené místnosti se odhaduje na 100 tisíc korun. Zásahem se podařilo uchránit hodnoty ve výši 1,5 milionu korun.

 Podle maršovských dobrovolných hasičů při požáru nezištně pomáhali i sousedé.