Podvodníci slíbí, že prodané auto i dovezou, napálení přišli o statisíce

  13:10
Zájemci o auta či motorky naletěli podvodníkům na internetu. Kriminalisté v Rychnově nad Kněžnou vyšetřují několik případů, kdy lidé přišli o statisíce korun. Jakmile poslali peníze, slibované vozidlo ani peníze už neviděli. Podvodníci volí přesvědčivé triky.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Podobné případy se přitom dějí už několik let, policisté jich v republice zaznamenali stovky. Stále se však najdou nepoučení, nebo možná nepoučitelní zájemci.

„Podvodníci nabízejí k prodeji motorová vozidla na českých nebo německých inzertních portálech, a to vždy pod smyšlenou legendou. Na internetu pachatelé vždy vystupují anonymně, používají anonymizační služby ke skrytí přístupového bodu IP adres. K přesvědčení o věrohodnosti obchodu zneužívají naskenované, popřípadě ofocené osobní doklady cizích osob, jež před transakcí ochotně poskytnou kupujícímu,“ vysvětluje mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková.

Podvodník stahuje fotky nabízeného auta odkudsi z internetu. Není možné ho odhalit ani podle čísla bankovního účtu, protože je zakládají nastrčení „bílí koně“, třeba bezdomovci. S podvodníkem se ani neznají, pouze mu za peníze předají autentizační údaje k internetovému bankovnictví a platební kartu.

Policie zveřejnila některé konkrétní případy, kdy nakupující naletěl. Kdosi nabízel loni v dubnu na nezjištěném německém inzertním serveru k prodeji za devět tisíc eur motocykl značky Jawa 500 OHC.

Příklady lživých argumentů při komunikaci s nakupujícím

“Jsem v Německu, ale auto, které prodávám, je v Holandsku. Zajistím dobře a levně spediční firmu, tak daleko si přece pro auto nepojedete….“

"Vracím se do Anglie, kde je volant na druhé straně, doporučili mi auto prodat zde v Německu, posílám kopii technického průkazu a svého pasu…“

"Jsem architekt, který se vrací do Finska a potřebuje v Německu vrátit auto. Posílám fotografii tachometru, pro jazykovou barieru bude lepší komunikace přes – email, než bych posílal číslo telefonu….“

"Zajistím a zaplatím převoz osobního auta a po jeho doručení budete mít pět dní na vyzkoušení vozidla. Kdyby se vám vozidlo nezamlouvalo, můžete ho vrátit...“

„Na inzerát odepsal třiatřicetiletý mladík z Týnišťska, který také po uzavření kupní smlouvy přeposlal téměř celou částku na uvedený bankovní účet. Motocykl stejně jako více než 230 tisíc korun doposud neviděl. Pro motorku si chtěl dojet osobně, ale podvodný prodávající jej odradil. Když zboží stále nepřicházelo, začal kupující zadávat dostupné informace o prodejci do vyhledávače. Díky tomu zjistil, že s podvodným jednáním tohoto člověka setkalo víc lidí, a celou věc oznámil na policii,“ popsala Kacálková.

Cenu auta měli nabídnout sami kupující

Na inzerát z loňského srpna zareagoval také třiašedesátiletý muž z Kostelecka. Prodávající na českém portálu nabízel osobní vůz Peugeot 508, přičemž cenu měli nabízet sami zájemci o koupi.

Poškozený se s inzerentem dohodl na částce čtyři tisíce eur a peníze poslal předem na uvedený účet do Chorvatska. Po odeslání platby jej přepravní společnost vyzvala k poplatku za přepravu auta ve výši 1313 eur, kterou obratem rovněž uhradil.

Ke koupi dodávky Fiat Ducato se rozhodli manželé z Týnišťska. Přes e-mail se domluvili s prodejcem a na zahraniční účet poslali 3700 eur. Auto měla dopravit do Česka spediční firma.

Zasláním peněz komunikace s prodávajícím skončila. Následoval obdobný scénář. „Prodávající přestal komunikovat a nereagoval ani na telefonáty nebo e-maily. Kupující tak přišel o více než 140 tisíc korun.

Fiktivní stránky známého celosvětového portálu

„Podvodníci poté vyberou finanční hotovost v bankomatech po celé Evropě. Nahrává jim časová prodleva při oznámení podvodu a rovněž při následné spolupráci s cizozemskými orgány. Pokus o zastavení platby z účtu poškozeného přichází také pozdě v okamžiku, kdy již je transakce provedena,“ řekla Alena Kacálková.

Pro zvýšení důvěryhodnosti celého podvodu pachatelé vytvoří webové stránky spediční společnosti a poškození tak nabývají dojmu, že jim je touto firmou vozidlo skutečně zasláno.

„K tomu například obdrží i takzvané trackové číslo, podle kterého mohou na těchto podvodných webových stránkách transport vozidla sledovat. V mnoha případech byli poškození přímo z této smyšlené spediční společnosti telefonicky či jinak kontaktováni,“ poznamenala mluvčí.

Dalším trikem je vytvoření fiktivních stránek nějakého známého celosvětového portálu, kde lze nakupovat.

„Kupujícího informují, že je tam vozidlo inzerováno a skrze tento portál bude také provedena platba. Ujišťují ho rovněž, že na portále budou peníze uloženy do doby, než si věc převezme. Zároveň má možnost čtrnáctidenní zkušební doby, po kterou může zboží vrátit a zpět dostane i své peníze,“ varovala policejní mluvčí, že nic z toho nebývá pravda.

  • Nejčtenější

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Sagan je jen jeden. Slovenská jednička nevidí přirovnání k legendě ráda

26. dubna 2024  12:35

Už jen pár desítek metrů před cílovou páskou se snažil prosmýknout kolem o kousek před ním...

Hory budou dostupnější, krkonošská střediska zavádějí letní skipasy

26. dubna 2024  10:05

Největší krkonošská střediska v letní sezoně zavedou novinku známou dosud hlavně z alpských zemí....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...