V novém lázeňském pavilonu za půl miliardy pomáhají pacientům roboti

  17:28
Lázně Bělohrad na Jičínsku otevřely supermoderní pavilon za 440 milionů korun se 60 lůžky. S rehabilitací pacientům pomáhají roboti. Léčebné pobyty jsou obsazené dva měsíce dopředu.

Léčí se zde pacienti po komplikovaných úrazech, operacích pohybového aparátu a nervového systému, po cévní mozkové příhodě nebo lidé s chronickým degenerativním onemocněním.

Nový pavilon se stal součástí rehabilitačního ústavu, který s 57 lůžky zahájil provoz v roce 2020. Pro bělohradské lázně to je největší investice od roku 2009, kdy otevřely luxusní hotel Tree of Life.

Pavilon s podzemními garážemi a zahradou vyrostl kousek od hotelu. Kromě magnetoterapie, vodoléčby a elektroléčby je vybavený sofistikovanými technologiemi. V místnosti, před kterou visí cedulka Rehabilitace ruky, je hned několik monitorů a robotických přístrojů.

„Slouží pro nácvik jemné motoriky, hybnosti lokte a ramene. Na této obrazovce pacienti také trénují kognitivní funkce, tedy paměť, pozornost, různé grafomotoriky a tak dále,“ ukazuje vedoucí fyzioterapeutka Zuzana Bednářová.

Lázně Bělohrad

První pokusy s léčivostí místní rašeliny pocházejí z konce 19. století. Lázeňský dům byl nakonec postaven v roce 1891, zkraje 20. století byl v Bažantnici navrtán sirnoželezitý pramen.

Dnešní hotel Grand vznikl v roce 1936. Ve vile Esplanade se v roce 1963 otevřela léčebna nemocí pohybového ústrojí pro děti a dorost.

Akciová společnost Lázně Bělohrad vznikla v roce 1992. V polovině 90. let se otevřel lázeňský hotel Anna Marie a došlo k dostavbě Grandu. Následovaly investice do nového rehabilitačního bazénu a modernizace balneoprovozu.

Dosud největším projektem byl čtyřhvězdičkový hotel Tree of Life otevřený v roce 2009. Jednou z posledních investic byla rekonstrukce budovy Dětských lázní v roce 2021.

Lázně Bělohrad ročně odléčí kolem sedmi tisíc pacientů, pracuje zde téměř 400 zaměstnanců.

Před jedním z monitorů leží robotická rukavice. Za pacienty po mozkových příhodách, kteří nemohou částečně nebo vůbec hýbat rukou, dělá celé spektrum úchopů.

„Například uchopí kostičku a přendávají ji z místa na místo. Máme tu ještě jednu rukavici, která se dá na zdravou končetinu a vykonaný pohyb se promítne do druhé ruky s omezenou hybností,“ vysvětluje Bednářová, jak funguje „zrcadlová“ terapie.

Robotický exoskelet zase pomáhá při procvičování lokte či ramene. „Všechny tyto přístroje urychlují efekt rehabilitace. Díky nim získáváme jasná data o tom, jestli se pacienti zlepšují nebo ne a nakolik jsou terapie účinné,“ říká hlavní fyzioterapeutka.

Ve vedlejší místnosti se odehrává rehabilitace chůze. Na běžeckém pásu s velkou obrazovkou dostávají pacienti okamžitou zpětnou vazbu. Při chůzi se vidí na obrazovce, na výběr mají z několika perspektiv: z boku, ze shora nebo zezadu.

„Zažitý pohyb, který pacient vykonává, vidí jako v zrcadle a učí se ho dělat správně,“ poznamenává Zuzana Bednářová.

Sousední běžecký pás je kromě tenzometrické plošiny, která snímá tlakové zatížení plosek nohou a chůzi online analyzuje, vybavený vybavený závěsným systémem. Pacienta při chůzi nadlehčuje a brání mu v pádu. Technologie umožňuje také různé druhy tréninků, například zobrazuje překážky, které pacient virtuálně překračuje. V rehabilitačním centru je zhruba dvacet přístrojů. Nacházejí se zde také prostory pro skupinové a individuální cvičení, pro nácvik běžných denních činností nebo místnost s rotopedy.

Stavba se potýkala s problémy

Lázně chtěly nový pavilon začít budovat už v roce 2020, realizaci však oddálila covidová pandemie. Stavba dvoupodlažní budovy s podzemním parkovištěm trvala půldruhého roku. Akciová společnost za práce zaplatila 400 milionů korun, dalších 40 milionů stálo přístrojové vybavení. V objektu jsou jedno a dvoulůžkové pokoje. Manipulaci s obtížně chodícími pacienty pracovníkům usnadňují stropní závěsné systémy.

„Pavilon je určený pro všechny stupně léčení neurorehabilitačních potíží, případně pohybového ústrojí a onemocnění způsobených poškozením mozku,“ říká Jaromír Ferbr, předseda představenstva akciové společnosti a spolumajitel lázní.

Stavba skončila na konci loňského roku, už za několik dní pavilon přivítal první pacienty. Poptávka po pobytech, které plně hradí zdravotní pojišťovny, je značná.

„V současnosti máme léčebné pobyty zamluvené na dva měsíce dopředu. Zařízení v takovéto kvalitě zde chybělo a byl to právě jeden z důvodů, proč jsme se ho rozhodli postavit,“ uvádí Jaromír Ferbr. Pacienti zde tráví jeden až tři měsíce. V centru komplexní rehabilitace pracuje 30 zaměstnanců, z toho šest fyzioterapeutů a tři ergoterapeuti.

Rehabilitační pavilon je s ostatními provozy lázní spojený nadzemní krytou lávkou. Jeho stavbu v červnu 2022 zkomplikovala nečekaná událost. Technika při hloubení základové jámy narušila pramen podzemní vody, která začala tryskat na povrch a její hladina se snížila o několik decimetrů. Voda klesla také v okolních studnách. Kubíky proudící vody investor odčerpával až do začátku prosince a vypouštěl ji do nedaleké Bažantnice. Kvůli vynuceným izolacím se projekt prodražil o několik milionů korun.

  • Nejčtenější

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Sagan je jen jeden. Slovenská jednička nevidí přirovnání k legendě ráda

26. dubna 2024  12:35

Už jen pár desítek metrů před cílovou páskou se snažil prosmýknout kolem o kousek před ním...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...