Práškovacímu letadlu u Prasku u Nového Bydžova upadlo rozmetadlo. (4. března...

Práškovacímu letadlu u Prasku u Nového Bydžova upadlo rozmetadlo. (4. března 2024) | foto: Policie ČR

Práškovacímu letadlu upadlo rozmetadlo, přetrhlo elektrické vedení

  • 7
Práškovací letadlo způsobilo u Prasku na Královéhradecku neobvyklou nehodu. Při letu z něj odpadlo rozmetadlo na sypké materiály a poškodilo dráty vysokého napětí. Poruchou se zabývají energetici, 260 domácností v obci zůstalo bez elektřiny.

Jednotka profesionálních hasičů z Nového Bydžova vyjela k nahlášené nehodě letadla kolem poledne do Prasku, konkrétně do pole mezi vesnicemi Řehoty a Kobylice.

„Letadlo přistálo bez problémů, nikdo nebyl zraněn. Padající zařízení poškodilo dráty vysokého napětí,“ uvedli na síti X královéhradečtí hasiči, kteří událost předali policii.

„Alkohol u padesátiletého pilota jsme vyloučili dechovou zkouškou. Na letadle škoda nevznikla, poškozeny byly dráty vysokého napětí. Nehodou se dál bude zabývat Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod,“ sdělila mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Na místě jsou momentálně energetici a havárii odstraňují.

„Součástka z letadla spadla na dva vodiče vysokého napětí a přetrhla je. Máme tam 260 domácností bez elektřiny, předpokládáme, že dodávku energie obnovíme do 17 hodin,“ řekla mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz