Nehoda na D11. Vůz značky Maserati dostal smyk a skončil ve svodidlech. (8. 7. 2020) | foto: Policie ČR

Maserati skončilo po smyku ve svodidlech na D11. Škoda přesahuje milion

  • 21
Ve středu krátce po 21. hodině boural na dálnici D11 na 84. kilometru ve směru od Hradce Králové na Prahu sportovní vůz Maserati. Škoda na automobilu se vyšplhala na více než milion korun.

„Dvaatřicetiletý řidič pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost své jízdy, na mokré vozovce dostal smyk a narazil do svodidel,“ uvedla k příčině dopravní nehody policejní mluvčí Eliška Majerová.

Nehoda na D11. Vůz značky Maserati dostal smyk a skončil ve svodidlech. (8. 7....
Nehoda na D11. Vůz značky Maserati dostal smyk a skončil ve svodidlech. (8. 7....

Řidič podle ní neutrpěl žádné zranění a jeho zkouška na požití alkoholu byla negativní. Předběžná škoda je vyčíslena na milion a 36 tisíc korun.

Nebrzdit, vyšlápnout spojku a vyrovnávat volantem

Při smyku, ať už přední nebo zadní nápravy, se doporučuje okamžitě ubrat plyn, nebrzdit a sešlápnout spojku do doby, než se podaří smyk volantem vyrovnat.

„Je ale také dobré vědět, jaký náhon vozidlo má. Jiný smyk dostane automobil s předním náhonem a jiný smyk bude řešit řidič s náhonem zadním. Většina odborníků se ale přiklání k všeobecnému pravidlu - brzdit se má před zatáčkou, v ní už ne,“ vysvětluje Majerová.

Pokud automobil dostane smyk přední nápravy, je dobré se snažit volantem pouze vyrovnávat a udržet vůz na silnici. V případě smyku zadní nápravy se auto roztočí kolem své osy a dostane takzvané hodiny, tehdy se doporučuje natočit volant proti vybočení zádi. Když se záď auta stočí doprava, točíme volantem doleva a naopak.