Osobní vlak u Mladějova srazil ženu s dítětem. (30. 8. 2022)

Osobní vlak u Mladějova srazil ženu s dítětem. (30. 8. 2022) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Policie nebude stíhat ženu, která skočila s dítětem pod vlak. Má duševní nemoc

  • 11
Krajští kriminalisté odložili případ dvaatřicetileté ženy z Jičínska, která loni v srpnu schválně vešla i s dítětem před vlak. Vyšetřovali ji pro pokus vraždy. Znalecké posudky však ukázaly, že po činu se u ní projevila duševní choroba.

Podle policie se žena dopustila zvlášť závažného zločinu vraždy ukončeného ve stadiu pokusu.

„Nelze trestní stíhání zahájit proti tomu, jemuž duševní choroba, která nastala až po spáchání činu, trvale znemožňuje chápat smysl trestního stíhání,“ sdělila mluvčí krajské policie Eliška Pospíšilová.

„Na základě prověření daného případu a z důkazních prostředků vyplynulo, že jednání ženy bylo úmyslné a v sebevražedném úmyslu se dopustila trestného jednání proti životu jejího nezletilého dítěte, kdy k jeho usmrcení nedošlo jen šťastnou shodou náhod nezávislou na její vůli. Motiv jednání podezřelé vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu nebyl možný zjistit. Kriminalisté při hodnocení duševního stavu podezřelé vycházeli z vypracovaných znaleckých posudků z odvětví psychiatrie a psychologie,“ uvedla mluvčí.

Nehoda, kdy vlak srazil ženu s dítětem, se stala 30. srpna nedaleko Mladějova u osady Podhůra. Na místě zasahovaly dva vrtulníky zdravotnických záchranářů i pozemní posádka s lékařem z Jičína a inspektorem provozu. Na místě byli také hasiči a policisté.

Policie tehdy uvedla, že když žena s dítětem vstoupila do kolejiště, strojvedoucí ještě stihl použít klakson a rychlobrzdu, ale střetu nedokázal zabránit.

„Ženu s vážným zraněním transportoval vrtulník hradecké letecké záchranné služby do traumacentra Fakultní nemocnice v Hradci Králové,“ uvedl tehdy mluvčí hradeckých záchranářů Ivo Novák.

Dítě, které bylo mimo ohrožení života, zase liberečtí záchranáři transportovali do pražské Fakultní nemocnice Motol.

Věk dítěte záchranáři nesdělili. Servery Blesk.cz a Novinky.cz uvedly, že šlo o matku s novorozencem.

Podle fotografií z místa se nehoda stala v blízkosti přechodu přes trať.

30. srpna 2022