Řidič narazil do sochy Obřího trpaslíka u Hořic. (6. února 2023)

Řidič narazil do sochy Obřího trpaslíka u Hořic. (6. února 2023) | foto: HZS Královéhradeckého kraje

Řidič naboural do sochy Obřího trpaslíka, po kotrmelcích je z auta kus šrotu

  • 95
Do dvousettunové sochy Obřího trpaslíka naboural řidič u Hořic na Jičínsku. S vozem vyjel ze silnice, škrtl o jednu z pískovcových noh, pak se odrazil a několikrát se překulil přes střechu. Auto je zničené, muž vyvázl se zraněním.

Nehoda se stala v pondělí v 15:20 v katastru obce Vinice v Podkrkonoší.

„Čtyřiadvacetiletý řidič jedoucí ve voze značky Toyota po silnici I/35 ve směru od Milovic na Hořice zřejmě nepřizpůsobil rychlost své jízdy, vyjel vpravo mimo komunikaci, kde pravou přední částí vozu narazil do sochy Obřího trpaslíka. Od té se vůz odrazil a opakovaně se otočil přes střechu,“ uvedla mluvčí hradecké policie Eliška Pospíšilová.

„Řidiči jsme poskytli první předlékařskou pomoc, dál byl v péči posádky zdravotnické záchranné služby,“ sdělila mluvčí hradeckých hasičů Martina Götzová.

„Z tohoto automobilu se (řidič) sám dostal a byl předán do péče ZZS. Jen pro info - z vozidla jsme nikoho nevyprošťovali, opravdu takto vypadalo po dopravní nehodě,“ uvedli dobrovolní hasiči na facebookovém profilu SDH Hořice.

Profesionální i dobrovolná jednotka hasičů z Hořic se postarala o drobný únik z nádrže, sklidili vrak i další části na jedno místo.

Policisté vyloučili dechovou zkouškou, že by řidič pil před jízdou alkohol. Celková hmotná škoda na autě i na soše byla předběžně vyčíslena na 45 tisíc korun.

Příčinou a okolnostmi nehody se dál zabývají jičínští dopravní policisté.

Socha Obřího trpaslíka je dílem Kurta Gebauera. Okrašlovací spolek Rašín ji dokončil loni v říjnu po 28 letech úsilí, aby lákala návštěvníky k sochám ze sympozií v Hořicích. Jedenáctimetrový trpaslík stojí hned vedle hlavní silnice. Vede k němu zpevněný nájezd, zbytek dřívějšího silničního tahu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz