Svatojanské náměstí už opravují.

Svatojanské náměstí už opravují. | foto: archiv Městského úřadu v Trutnově

Trutnov opraví další tři náměstí, přibude náhon i pomník Hraničářů

  • 2
Po Krakonošově a Jiráskově náměstí chystá Trutnov rekonstrukci dalších prostranství. Projektanti už tvoří dokumentaci pro regeneraci Lípového náměstí, radnice má připravenou studii pro obnovu náměstí Hraničářů. Moderní podobu do konce roku získá Svatojanské náměstí.

Stavební ruch je teď nejvíc znát na Svatojanském náměstí, jejž firma opravuje společně s pěší zónou v Horské ulici. Bude zde nová dlažba, osvětlení i lavičky. K soše Jana Nepomuckého se navíc vrátí původní vodní náhon.

Už se však chystají i opravy dalších veřejných prostor. Návrh nové podoby Lípového náměstí v Poříčí vzešel z architektonické soutěže. Nyní vzniká projektová dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Obnova náměstí vyjde zhruba na 20 milionů korun.

„V plánu je regenerace zeleně, rekonstrukce povrchu komunikací a chodníků, dojde také k úpravě organizace dopravy, vznikne nový prostor pro pořádání trhů a přibude dětské hřiště,“ uvedla mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Změny město plánuje rovněž na náměstí Hraničářů v České Čtvrti. Kromě obnovy zeleně, cest a osvětlení sem instaluje podzemní kontejnery na tříděný odpad.

„Zároveň bychom zde chtěli vybudovat památník Hraničářů. Ovšem momentálně nedokážeme říct, kdy se do regenerace náměstí pustíme. Vše závisí na finančních prostředcích. Jakmile budou k dispozici, můžeme začít. Jsme připraveni,“ sdělil starosta Ivan Adamec (ODS).

Za poslední roky město do oprav náměstí, kterých je v Trutnově celkem čtrnáct, investovalo desítky milionů korun. Před šesti lety skončila rozsáhlá rekonstrukce historického Krakonošova náměstí, která mu vrátila podobu z první republiky.

V roce 2015 na to navázala oprava Krakonošovy kašny za více než tři miliony, chybějící sochy čtyř permoníků podle dobových fotografií vytvořila trutnovská sochařka Paulina Skavová.

Velké emoce před pěti lety vzbudila revitalizace Jiráskova náměstí u gymnázia, kde vznikly dvě klidové zóny. Terčem kritiky se staly zejména betonové boxy s dřevěnými lavicemi.

29. prosince 2017