Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náchod postaví Malé lázně a prorazí tunel. Investovat bude i do zbrojnice

  8:43
Radnice v Náchodě plánuje na letošek nákladné stavby. Z více než půlmiliardového rozpočtu vydá 170 milionů korun. Prorazí tunel pod železniční tratí a rozšíří hřbitov. Největší částku zaplatí za opravu domu pro stacionář Cesta, který pečuje o mentálně i tělesně postižené lidi v Bělovsi.
Náchod

Náchod | foto: Michal Klíma, MAFRA

Stacionář už od města odkoupil chátrající budovu v odlehlé ulici Na Vyšehradě a město ji od září odhadem za 34 milionů korun přestaví, větší část na to přitom získá z dotace.

Pro vedení radnice je však klíčové dotáhnout k zdárnému konci otevření nového prameníku minerálky, neboť voda už 2,5 roku neteče.

„Vysoutěžili jsme už firmu na výstavbu Malých lázní a v prosinci se uskutečnila demolice vily Komenského. Nyní se začne stavět replika této budovy. Na místě teď v souvislosti se stavbou probíhá hydrogeologický průzkum, protože je tam potřeba založit piloty a základy domu. Podle vývoje počasí firma začne stavět možná už v únoru, na začátku jara by pokračovala hrubou stavbou,“ řekl místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka (ČSSD).

Obyvatelé přišli o minerálku ze soukromého prameníku v Bělovsi, protože město nezajistilo odstraňování arzenu z vody. Proto se Náchod rozhodl vyhledat vlastní zdroje minerálky a poprvé má dva vlastní. Na letošek připadá 200. výročí lázeňské tradice v Bělovsi, ale soukromé lázně jsou od roku 1996 zavřené. Na podzim je koupil jiný vlastník, který chce letos zprovoznit odstavený prameník a postupně vybudovat i lázně. Městská kolonáda na druhém břehu Metuje se otevře nejdřív na jaře 2019.

Kolonáda s dvanácti sezonními pítky

Ministerstvo zdravotnictví v lednu osvědčilo, že vody čerpané z nových vrtů Jan a Běla jsou přírodním léčivým zdrojem minerální vody a plynu. Jde o silně mineralizovanou uhličitou vodu různého typu, voda z vrtu Běla má vyšší obsah hořčíku a pro oba zdroje je charakteristický vysoký obsah oxidu uhličitého s vysokou čistotou. Voda poslouží k pitným kúrám, oxid uhličitý bude případně možné využít pro suché koupele a plynové injekce.

Za Kauflandem teď radnice připravuje Malé lázně, replika domu s výstavními prostorami vyjde na 20 až 25 milionů korun, z toho asi 12 milionů půjde z evropské dotace. Další peníze vydá za potřebné zázemí a parkové úpravy. Vedle Malých lázní vznikne kolonáda s dvanácti sezonními pítky, třinácté bude připraveno i pro zimní provoz.

„Vodu budeme čerpat bez přestávky, aby na vrtech nedošlo k nějaké erupci nebo aby se nezanášely. Upravovat ji budeme v zařízení, které ji zbaví arzenu. Technologický objekt, kde toto zařízení bude a kde se voda bude akumulovat, postavíme v blízkosti Malých lázní. Další související stavbou je minerálkovod od vrtů k Malým lázním. Budeme muset postavit také jímací objekty na vrtech,“ pokračoval místostarosta Čtvrtečka.

Velké sousto

Město na jaře začne stavět také novou hasičskou zbrojnici v Raisově ulici, pro kterou už získalo stavební povolení. Odhadem bude stát 22,5 milionu korun, ze tří čtvrtin na ni přispějí ministerstva vnitra a místního rozvoje a také kraj.

Největší stavby v Náchodě

  • 1. stacionář Cesta, dům Na Vyšehradě - 34 mil. Kč (evropská dotace a státní rozpočet 32,3 mil. Kč) 
  • 2. Zámecká čp. 1845, přestěhování městského úřadu - rozpočet po vysoutěžení 27 mil. Kč (dotace od státu 11,9 mil. Kč) 
  • 3. Malé lázně - 20-25 mil. Kč (dotace na česko-polský projekt Aqua Mineralis Glacensis zhruba 12 mil. Kč)
  • 4. hasičská zbrojnice v Raisově ulici - rozpočtované náklady 22,5 mil. Kč (dotace 16,5 mil. Kč) 
  • 5. propojovací tunel a komunikace Parkány - Janáčkova, komunikace - rozpočtované náklady 7 mil. Kč (usiluje se o 85procentní dotaci od SFDI), dalšími 7 mil. Kč se podílí SŽDC 
  • 6. nový hřbitov, první část včetně přístupové cesty a projektu - odhadované náklady 7 mil. Kč

Tento rok radnice také dořeší odstěhování úředníků státní správy z budovy okresního soudu v Palachově ulici. Město už loni koupilo budovu na rohu Zámecké ulice a vysoutěžilo její přestavbu za 27 milionů korun. Vedení města předpokládá, že dodrží termín a 75 úředníků se přestěhuje do konce prosince. 

Od ministerstva financí dostane téměř 12 milionů jako dotaci. „Mohli jsme udělat kosmetické úpravy a jít od toho, ale stavíme úřad na dalších dvacet třicet let, proto jsme se rozhodli stavět zgruntu. Nejdřív jsme od projektanta dostali plánovanou částku 40 milionů korun, ale významně jsme ji seškrtali,“ vysvětloval zastupitelům starosta Jan Birke (ČSSD) nárůst ceny. Připustil ale, že je to velké sousto i pro něj. Původně totiž město uvažovalo asi o 7 milionech za opravu domu.

Třetinu nákladů za budovu úřadu však spotřebuje přístavba skladu pro archivy. Tajemnice Hana Mílová připomněla, že kdyby se úřad nepřesouval, budova v Palachově ulici by už potřebovala opravy za 50 až 60 milionů.

Budoucí úřad je nedaleko náměstí a v jeho sousedství jsou rehabilitační ordinace a základní umělecká škola. Proto tam míří množství aut.

„V Zámecké ulici je již dnes kritická dopravní situace. Opakovaně jsme upozorňoval, že by bylo velice žádoucí alespoň část parkoviště, které bude za úřadem, otevřít i pro veřejnost, aby tam mohli aspoň provizorně čekat rodiče, kteří vyzvedávají děti u školy. Stále tam dochází k porušování všemožných dopravních předpisů, vznikají tam velice nebezpečné situace,“ přimlouval se opoziční zastupitel Jan Ježek (nez.). Projektant tam počítá s 32 parkovacími místy a k tomu, kdo a kdy za úřadem bude smět parkovat, se zastupitelé ještě vrátí.

Město letos také vyprojektuje a postaví za 7 milionů korun nový hřbitov, neboť na Starém Městě se již nedostává hrobových míst. Zlepší se nejspíš i doprava v centru, letos totiž pod tratí mezi Parkány a Janáčkovou ulicí vznikne asi za 15 milionů korun tunel, na němž se budou rovným dílem podílet město a Správa železniční dopravní cesty. Se silnicí se začne před prázdninami, s proražením tunelu se počítá od září, kdy bude na trati výluka. Tunel napomůže odvést auta na hlavní silnice a ulehčí dopravě v centru, poslouží i procházejícím chodcům.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...