Musheři na extrémním závodu volby sotva stihli, v cíli byli před polednem

  • 0
Jen těsně stihli odvolit musheři na extrémním závodu Šediváčkův long v Orlických horách. Cíl poslední etapy byl mezi 10. a 12. hodinou. Kdyby se na trati zdrželi, o možnost volit by přišli. Kvůli náročnému programu se totiž k urně dříve nedostali.

Itinerář páteční a sobotní etapy znemožnil českým musherům, kteří si s sebou do Orlických hor přivezli voličské průkazy, navštívit zdejší volební místnost před projetím cíle. Ta je navíc na obecním úřadu v Deštném v Orlických horách dva kilometry od prostoru startu a cíle, kde mají musheři zázemí.

Volit nemohli v pátek, protože na trať vyrazili už ve 12 hodin odpoledne a 50kilometrová etapa končila na hřebenech, kde museli v bivaku přečkat noc. Hned v sobotu ráno pak vyrazili na poslední 30kilometrovou etapu do cíle.

Organizátoři závodníkům dopředu avizovali, aby si s sebou přivezli voličské průkazy. Někteří členové doprovodných týmů či organizátoři odvolili ve volných chvílích ještě v pátek. Musheři na trati, ale museli vyčkat až do ukončení závodu.

„Celkem jde asi o stovku lidí, kteří k nám přijeli s voličskými průkazy. Další účastníci závodu jsou ze zahraničí, takže ti samozřejmě nevolí,“ řekl hlavní organizátor Pavel Kučera.

V Deštném kromě musherů volili také lyžaři a turisté, kteří o víkendu zamířili na hory. V sobotu dopoledne místní volební komise registrovala už přes 470 lidí s voličskými průkazy, což je o 20 více než všech místních oprávněných voličů.

„Před pěti lety Šediváčkův long vyšel také na termín prezidentských voleb. Tehdy se nám podařilo zařídit volby přímo na trati. Volilo se večer při bivaku na Zámečku. Byla tma, sněžilo a v tom lidé venku volili,“ vzpomínal na minulé volby Kučera.

Šediváčkův long je jedním z nejtěžších závodů psích spřežení ve střední Evropě. Letos se v Orlických horách koná po 22. a účastní se ho 80 musherů a další desítky skijöringistů, bikerů a jeden chodec.

Po dlouhých 11 letech se letos kromě závodu na 200 kilometrů jela také 300kilometrová trať. Kvůli tomu závod odstartoval o den dříve noční etapou (více v článku V mlze musheři nevidí ani na psy, čelovka osvětluje jen padající sníh).

Podívejte se na noční etapu Šediváčkova longu:

24. ledna 2018