Manželé obvinění z vraždy chtěli zabít další dva sběratele, tvrdí policie

  • 7
Manželský pár ze Semilska obviněný z loupežné vraždy sběratele, jehož tělo našli loni v srpnu na poli u Lázní Bělohrad, policie nově obvinila z přípravy dalších dvou vražd. Na odlehlé místo lákali další dva muže, které chtěli okrást a zabít. Potenciální oběti měly štěstí, že se s manželským párem nakonec nepotkaly.

Doposud byli manželé obviněni z vraždy sběratele v kukuřičném poli u Lázní Bělohrad na Jičínsku a z dvou pokusů o zabití třicetiletého muže, který se předtím nechal pojistit pro případ úmrtí.

Nyní kriminalisté ukončili vyšetřování a obvinění rozšířili ještě o další dvě přípravy vraždy. 

„V průběhu vyšetřování vyšly najevo nové další skutečnosti, které vyústily v rozšíření stíhání zmíněné dvojice, a to za zvlášť závažné zločiny dalších dvou vražd, spáchaných ve spolupachatelství ve stádiu přípravy. Poškozenými jsou dva muži, tehdy ve věku 38 let a 49 let, které si obvinění předem vytipovali na internetu,“ sdělila krajská policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Poprvé se loni v květnu pokusili na odlehlé místo poblíž hřbitova v Lázních Bělohrad vylákat 49letého muže, kterému nabízeli prodat sběratelské předměty z druhé světové války.

Podobně jako v případě zavražděného sběratele ve skutečnosti chtěli i tomuto muži sebrat peníze a pak ho zastřelit. „Muž se však ze schůzky omluvil, policisté mu totiž shodou okolností odebrali řidičské oprávnění, takže nemohl přijet,“ řekla mluvčí.

Neměl peníze v hotovosti, zachránil si život

Druhý případ se odehrál o dva měsíce později. Koncem července dvojice zkontaktovala 38letého sběratele poštovních známek, i toho chtěla okrást a zabít.

„Muže měli v úmyslu vylákat do lesa na odlehlé místo u Lázní Bělohrad a nabídnout mu k prodeji poštovní známky. Nic netušící muž si zachránil život tím, že jim řekl, že u sebe nemá peníze. Chtěl si je vybrat z bankomatu až poté, co si prohlédne zboží. Manželé proto na místo schůzky nepřišli,“ popsala mluvčí.

Jen za tyto dva trestné činy hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Ten mohou dostat i za dokonanou vraždu v loni v červenci, kdy padesátiletého muže z Prahy zastřelili v kukuřičném poli u Lázní Bělohrad. Pak mu ukradli několik desítek tisíc korun.

Sběratele si vytipovali přes inzerát. Měl zájem o koupi sběratelských předmětů a oni mu je nabídli. Pod záminkou této transakce se sešli a muž s nimi poté cestoval na místo, kde chtěli uskutečnit předání zboží a platbu.

Čin se stal poblíž místa, kde se později našlo tělo. Řídil muž, střílela žena. Devětadvacetiletý podezřelý ze Semilska a jeho šestadvacetiletá manželka se k činu při výslechu doznali. Zbraň použitou k vraždě drželi nelegálně. Manželé měli v držení i další zbraň malé ráže, nože či plynové pistole.