Zahájení lyžařské sezony na Černé hoře v Janských Lázních (1. prosince 2023)

Zahájení lyžařské sezony na Černé hoře v Janských Lázních (1. prosince 2023) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Drtivá část sjezdovek v Krkonoších i Orlických horách se otevírá

  • 0
Východočeské hory čeká první velký lyžařský víkend. Týden po zahájení sezony bude v provozu většina skiareálů v Krkonoších i v Orlických horách. Ve Špindlerově Mlýně a Peci pod Sněžkou se otevře drtivá část sjezdovek. První lyžaře čekají i menší krkonošská střediska Benecko a Mladé Buky. Po Říčkách v Orlických horách se rozjedou vleky také v Deštném.

Minulý víkend se začalo lyžovat na Černé hoře, ve Špindlerově Mlýně, v Říčkách a ve skiareálu Šerlišský Mlýn. Díky sněžení a mrazům, které umožňují zasněžovat nonstop, mají návštěvníci z čeho vybírat.

SkiResort Černá hora - Pec od dneška nabídne více než 15 kilometrů sjezdovek. Na Černé hoře k už otevřeným tratím Anděl, Černohorská a Sport 1 přibudou Hofmanky a Zalomená. Vlekaři poprvé zprovozní Černohorskou sáňkařskou cestu, kterou upravili a prodloužili na čtyři kilometry. Kromě kabinové lanovky se rozjede šestisedačková Hofmanky Expres, zítra navíc ještě lanovka Protěž.

V Peci pod Sněžkou v pátek začne lyžařská sezona na osmi kilometrech sjezdovek. V provozu budou všechny hlavní tratě včetně Javoru, Zahrádek, Lyžařské nebo Smrku a také dětský park na Javoru s pojízdnými koberci. Pojedou lanové dráhy Zahrádky Express a Hnědý vrch.

„Večerní lyžování na Javoru bude v pátek a v sobotu vždy od 18 hodin,“ uvedla mluvčí SkiResortu Zina Plchová. V Peci i Janských Lázních se ode dneška lyžuje za ceny vedlejší sezony.

Téměř všechny sjezdovky budou o víkendu v provozu ve Špindlerově Mlýně, kde se od minulého víkendu lyžuje na Medvědíně a Horních Mísečkách. Celkem bude připraveno 15 kilometrů tratí včetně zcela nové medvědínské sjezdovky Lesní, která měří kilometr. Od středy se už lyžuje na rozšířené Vodárenské a Turistické sjezdovce na Medvědíně, kde leží více než půl metru sněhu.

„Provoz zásadně rozšíříme v pátek, lyžaři budou mít k dispozici sjezdovky ve Svatém Petru i na Hromovce. Od soboty se přidají Horní Mísečky se sjezdovkou Machytka,“ uvedl ředitel skiareálu René Hroneš.

Vyhřívaný party stan

Od soboty se lyžaři budou moci svézt na sjezdovkách Stoh a Červené FIS ve Svatém Petru, kde pojede šestisedačková lanovka. Hlavní špindlerovský areál bude v sobotu odpoledne dějištěm zahájení sezony. V 15 hodin se ve Svatém Petru otevře vyhřívaný party stan, o hodinu později začne koncert electroswingové kapely Mydy. Po nich zahrají Tata Bojs, Monkey Business a DJ Ventolin.

1. prosince 2023

V Malé Úpě se už týden lyžuje na kilometrové sjezdovce Pomezky. Zítra areál spustí poloviční sjezdovku Rennerovka v areálu U Kostela. Mladé Buky z Trutnova zahájí sezonu dnes v 18 hodin večerním lyžováním. Kromě hlavní 650metrové sjezdovky bude o víkendu otevřena také čtyřsetmetrová trať Rozárka a dětský park.

„Podmínky pro zasněžování nám přály. Na sjezdovkách leží až metr přírodního a technického sněhu. Areál bude ode dneška v provozu každý den,“ sdělila ředitelka mladobuckého skiparku Kateřina Pilařová. Více než půl metru sněhu hlásí Benecko u Vrchlabí, kde se začne zítra. V provozu bude lanová dráha Kejnos. Herlíkovice uvidí první lyžaře pravděpodobně příští víkend.

Deštné v Orlických horách minulý víkend upravilo pouze první kilometry běžkařských tratí. Ode dneška si na své přijdou už také sjezdaři. Připravena bude modrá sjezdovka Marta, v 8:30 se rozjede čtyřsedačková lanovka.

Říčky zahájily sezonu před týdnem, ode dneška bude areál v provozu denně. Určitě se bude lyžovat na modré a červené sjezdovce, kde leží až 80 centimetrů sněhu. Černou sjezdovku vlekaři ještě zasněžují, ale je možné, že bude k dispozici už tento víkend.