Zavřené koupaliště v Hostinném

Zavřené koupaliště v Hostinném | foto: Martin Veselý, MAFRA

Hostinné bude mít do dvou let nové koupaliště za třicet milionů korun

  • 0
Dlouhé roky se o obnovení městského koupaliště v Hostinném na Trutnovsku pouze mluvilo. Teď se ale revitalizace areálu na okraji města začíná stávat realitou. Na podzim odstartovala demolice starého koupaliště, příští rok má začít stavba nového.

Plovárna se třemi bazény a bistrem přivítá první návštěvníky v roce 2019. Pro nové vedení radnice, které v čele více než čtyřtisícového města po minulých komunálních volbách vystřídalo lidovce, je koupaliště od začátku jednou z hlavních priorit.

Po měsících intenzivních příprav plán začíná získávat konkrétní obrysy. V říjnu najela do areálu u Labe těžká technika a začala rozebírat původní stavbu včetně velké části provozní budovy.

„Demolice potrvá do poloviny listopadu, týká se starých šaten, části provozní budovy a částí bazénu, které vyčnívají nad terén,“ popisuje Svatava Kozáková z odboru investic a majetku na hostinské radnici.

Do konce letošního roku chce mít město hotové územní řízení a začne pracovat na dalším stupni projektové dokumentace. 

„Příští rok chceme začít stavět, v roce 2019 by se Hostiňáci měli koupat v novém koupališti,“ naznačuje místostarosta Petr Kesner (Hostinné žije!). Projekt počítá se třemi bazény.

Hlavní pětadvacetimetrový bude mít tři dráhy vyhrazené pro plavání, v další části bude skluzavka a herní prvky. V areálu vznikne menší koupaliště pro náctileté, brouzdaliště, dětské hřiště a jednoduché, celoročně otevřené bistro. Plovárna by měla sloužit také v zimě, kdy se plocha bazénu promění na kluziště.

Předběžný rozpočet počítá s částkou okolo 30 milionů korun. „Investici budeme financovat z vlastních zdrojů, případně z úvěru. Žádné dotační tituly v současnosti nejsou na revitalizaci koupališť vypsány,“ připomíná místostarosta.

První plovárnu na místě dnešního koupaliště zřídil v roce 1893 okrašlovací spolek. Nádrž byla dlouhá 75 a široká 50 metrů, zásobovala ji voda z mlýnského náhonu. Zpočátku to bylo přírodní koupaliště, betonová byla plovárna už kolem roku 1945.

Naposledy se zde obyvatelé koupali v roce 2003, od té doby areál zeje prázdnotou. Využití měl pouze při akcích párkrát do roka, například na pálení čarodějnic nebo při tradiční srpnové slavnosti Porciunkule, kdy se na plovárně konaly koncerty.