Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přeběhlík z ANO se radním nestal. Koalice řeší, zda selhala technika

  16:19
Koalice vládnoucí v Hradci Králové řeší těžkosti. Na posledním červnovém jednání zastupitelů překvapivě neprošel do městské rady přeběhlík z hnutí ANO Jindřich Outlý, i když koalice měla převahu v sále.
Původní pětikoalice (snímek je z podpisu koaliční smlouvy v listopadu 2022) oslabila od června o hnutí Rozvíjíme Hradec, získala však dva přeběhlíky z ANO.

Původní pětikoalice (snímek je z podpisu koaliční smlouvy v listopadu 2022) oslabila od června o hnutí Rozvíjíme Hradec, získala však dva přeběhlíky z ANO. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Už před volbou opozičníci z hnutí ANO jízlivě gratulovali Jindřichu Outlému k jistému zvolení do městské rady, jenže pak to nenastalo.

Přeběhlík v tajném elektronickém hlasování dostal jen 17 hlasů a koaliční plány na bezproblémové vystřídání člena rady za Jana Holáska (Rozvíjíme Hradec) byly v troskách. Sebevědomou čtyřkoalici Hradeckého demokratického klubu, ODS, Pirátů a Změny a Zelených potopili tři její členové.

Technická chyba, anebo zrada? Tato otázka se řešila bezprostředně po zasedání zastupitelstva a vedení města stále nemá jasno. Pravděpodobnější však je úmysl. Tři zastupitelé se zdrželi hlasování, 12 jich bylo proti.

Přiznal se jediný reprezentant koalice. S volbou někdejšího zastupitele za hnutí ANO měl nepřekonatelný problém Jakub Sofka (TOP 09), zbývající dva odvahu nenašli. Hradecká rada tak prozatím zůstane desetičlenná. Druhý pokus zvolit Outlého se nejspíš uskuteční v srpnu a protože vedení města se chce pojistit proti případnému selhání techniky, hlasovat se nejspíš bude papírovou formou.

Politicky nedospělé, tvrdí primátorka

Primátorka Pavlína Springerová si každopádně nepřipouští žádný další zásadní otřes důvěry uvnitř koalice. Ten první již překonala. Původní pětikoalice se rozpadla 3. května, kdy čtyři strany vypověděly koaliční smlouvu hnutí Rozvíjíme Hradec.

Jeho lídra Jana Holáska bývalí kolegové obvinili, že není schopen týmové práce. On to zcela odmítá, že naopak koaliční partneři nechtěli spolupracovat s ním. Senátor za Hradecko vzápětí raději sám rezignoval. Do opozice si s sebou vzal zastupitele Petra Nebeského, ale třetí zastupitelka hnutí Ilona Dvořáková pokračuje v radě i ve funkci náměstkyně primátorky coby nezávislá.

„Vyjasnili jsme si to, také od kolegy Sofky vím, že jeho hlasování bude vypadat při tom dalším jinak, respektive že bude souhlasné. Řekli jsme si to jasně a bude se hlasovat klasicky papírově,“ řekla primátorka rezolutně.

Dá se vytušit, že Jakub Sofka za přiznání, že porušil koaliční jednotu, dostal pořádně za uši.

„Řekla jsem mu, že pokud takové pohnutky měl, neměl podepisovat koaliční smlouvu, ale raději přepustit svůj zastupitelský mandát. Ty pohnutky mi nepřijdou politicky dospělé,“ pokračovala Springerová.

Naopak náměstek pro sociální oblast a majetek města Pavel Vrbický (Piráti) se odvážného topkaře zastal:

„Umím si představit, že někteří lidé s volbou Jindřicha Outlého měli problém. Myslím si, že je tam ještě jeden zastupitel, který se nepřiznal. Ale pan Sofka to hlásil měsíc a půl dopředu a za mě je to rovný člověk. Ten třetí člen koalice mohl být zmaten při elektronickém hlasování.“

Selhal skutečně systém?

Pravda je, že tajnou volbu provázely zmatky. Ještě před ní se opozice smířila s porážkou. Místopředseda klubu hnutí ANO Denis Doksanský řekl, že koalice založená na přeběhlících z hnutí ANO nebude stabilnější. Kromě Outlého přešla na stranu koalice i Monika Štayrová, jež nově působí v představenstvu v hradeckých vodárnách, za což pobírá odměnu 240 tisíc korun ročně.

„Otázka je, s čím bylo spojeno získání pana Outlého. Už ta pozice radního je určitě hezký dárek,“ ironicky prohlásil Doksanský.

S tvrzením, že nezvolení Outlého nezavinila elektronika, souhlasí náměstek primátorky za oblast životního prostředí i územní plánování Adam Záruba (Změna a Zelení):

„Každopádně jsem byl docela překvapený. Kdyby chyběl jeden hlas, nic by se nedělo, ale chyběly hned tři. Je otázka, zda byl způsob hlasování skutečně bezchybný. Pokud by systém skutečně selhal, spíš by se objevilo, že ti lidé nehlasovali, místo toho, že buď byli proti, anebo se zdrželi. Pokud se dobře pamatuji, ta čísla seděla a podle mě se objevili další dva, kteří byli proti. Vím o tom, že někteří kolegové měli výhrady k tomu hlasovat pro někoho, kdo byl v hnutí ANO, i když mně to přijde jako trochu extrémní postoj.“

Například náměstek primátorky Miroslav Hloušek (ODS) by prý rád věřil, že volbu ovlivnily technické potíže.

„Jeden zastupitel se ke všemu postavil čelem a přede všemi prohlásil, že s volbou měl problém. A protože se domnívám, že totéž by udělali nebo měli udělat zbývající dva koaliční zastupitelé, podle mě opravdu mohlo dojít k chybě v systému,“ soudí náměstek pro sport nebo dopravu.

Tajná volba = potíže

Až se na program zastupitelstva opět vrátí tajná volba Jindřicha Outlého do rady města, místo elektronicky se bude hlasovat postaru papírově. Čtyřkoalice chce vyloučit „chybu v matrixu“.

„Nevím, jestli se tomu dá říkat technické selhání, ale určitý zmatek v technické oblasti tam byl. Já jsem zvyklý hlasovat elektronicky docela často. U Pirátů máte jistotu o hlasování a navíc vám přijde i potvrzovací e-mail. Tady ta jistota nebyla. Třiadvacet lidí začalo hlasovat už během projevu primátorky, když popisovala, jak se bude hlasovat. To se sice skrečovalo, ale umím si představit, že někteří lidé s elektronikou měli problém,“ řekl Pavel Vrbický.

„Elektronické hlasování nebylo úplně šťastné, byly tam tři formuláře pro hlasování a až ten třetí byl platný. Proto nedokážu vyloučit, že za vším stály technické potíže,“ míní primátorka.

Druhou možností pro koalici by mohla být klasická veřejná volba. Tajná bývá často považována za zkoušku pevnosti a hradecká soudržnost se v ní ukázala být narušená. Na stejném zasedání byla na programu i veřejná volba nového předsedy výboru pro územní plánování. Oldřich Vlasák (ODS) prošel zcela hladce, kromě všech koaličních hlasů získal dokonce i jeden opoziční.

  • Nejčtenější

Svědek v případu brutální vraždy přišel vypovídat opilý, soudce ho poslal domů

13. května 2024  13:09

U Krajského soudu v Hradci Králové dnes pokračovalo hlavní líčení s obžalovanými Pavlem Jirečkem a...

Policisté zadrželi nemocnému osmdesátníkovi 34 zbraní, požádal o to lékař

9. května 2024  16:49

Čtyřiaosmdesátiletý muž z Náchodska musel odevzdat desítky palných zbraní a stovky kusů munice....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bonbónech byla látka z muchomůrek. Žákyně je snědla a pak zkolabovala

16. května 2024  14:07

Státní zemědělská a potravinářská inspekce analyzuje složení želatinových bonbónů, po jejichž...

Šofér dodávky vytlačil auto za krajnici, řidičce zřejmě oplácel předjíždění

9. května 2024  13:55

Nebezpečný manévr dodávky zachytila kamera na železničním přejezdu v Kopidlně na Jičínsku. Muž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Traktor je po střetu s vlakem na dva kusy, řidič zničeného stroje se zranil

14. května 2024  15:30

Traktor a osobní vlak se odpoledne srazily u Sovětic na Královéhradecku. Řidiče traktoru s tržnou...

Muž onanoval před ženou na sídlišti, chytli ho strážníci. Léčbu zanedbával

16. května 2024  15:15

Na jednom ze sídlišť v Hradci Králové se před procházející mladou ženou uspokojoval muž. Přivolaná...

V bonbónech byla látka z muchomůrek. Žákyně je snědla a pak zkolabovala

16. května 2024  14:07

Státní zemědělská a potravinářská inspekce analyzuje složení želatinových bonbónů, po jejichž...

Přeji Ficovi, aby se vrátil. ANO násilí a agresi vždy odmítalo, řekl Babiš

16. května 2024  11:55,  aktualizováno  13:07

Na svém dnešním výjezdu v Jičíně se stínová vláda hnutí ANO vrátila ke středeční střelbě na...

Hořické zatáčky načínají druhou šedesátku. I s rekordmanem

16. května 2024  11:52

Na slavné trati v Hořicích jel poprvé před devíti lety. Chvíli se učil, ale nyní německý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...