Muže bez řidičáku obžalovali. Zdrogovaný ujížděl Hradcem, zmizel od nehody

  • 24
Kriminalisté ukončili případ muže, který v červnu při divoké honičce s policisty v Hradci Králové ohrozil několik lidí. Jel pod vlivem pervitinu. O den dříve navíc způsobil nehodu, od níž odjel. Nikdy neměl řidičský průkaz, zákaz řízení porušoval opakovaně po 14 let. U soudu mu hrozí trest 3 až 8 let vězení.

Na začátku března vyšetřovatel z oddělení obecné kriminality ukončil vyšetřování 30 letého muže s návrhem na podání obžaloby.  Muž je viněn z trestných činů obecné ohrožení, poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí.

Extrémně nebezpečná honička loni v červnu začala v Průmyslové ulici. Hlídka  se vydala za šoférem s vozem BMW 520, protože již věděla, že má zákaz řízení.

Auto bylo navíc v celostátním pátrání jako kradené.

Muž však na výzvu k zastavení nereagoval, naopak zamířil do centra, pak do Třebše, nakonec kličkoval uvnitř nemocnice. Šest kilometrů ujel asi za pět minut, někdy jel rychlostí až 150 kilometrů v hodině. Kličkoval mezi auty, přejížděl plné čáry, jel na červenou, v protisměru, po chodníku i cyklostezce, po které se řítil téměř stokilometrovou rychlostí, a naboural dvě auta. Nikoho naštěstí nezranil.

Jízda skončila tím, že šofér prorazil závoru ve fakultní nemocnici a naboural do jednoho z pavilonů. Policisté ho dostali z auta až pod pohrůžkou namířené střelné zbraně, v autě s ním jeli také další dva muži tehdy ve věku 24 a 22 let, všichni byli pod vlivem pervitinu. Pouze řidič se při honičce zranil.

„Během vyšetřování vyšlo najevo, že muž den před touto jízdou na Pražské třídě v Hradci Králové s vozidlem značky Škoda Octavia narazil do auta značky Ford Focus, které před ním odbočovalo,“ popsala mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Muž z místa odjel, aniž by splnil své zákonné povinnosti. Při této nehodě  se nikdo nezranil, na fordu však způsobil škodu za více než 22 tisíc korun.

 Muž nikdy nevlastnil řidičské oprávnění a od roku 2005 má soustavně udělován zákaz řízení. Ten poslední měl vypršet až v roce 2024. Po karambolu v nemocnici skončil ve vazbě. Poté se ukázalo, že za předešlé čtyři měsíce byl již popáté chycen při řízení vozidla. Za tři měsíce způsobil tři nehody, z nichž jedna v centru Hradce Králové byla vážná.

V rejstříku trestů má již dvanáct záznamů za majetkovou trestnou činnost i za maření výkonu úředního rozhodnutí.