Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hasiči v Krkonoších testují, jak na horách napojit hadice na zasněžování

  18:54
Hasiči z Královéhradeckého kraje na Černé hoře v Krkonoších jako první v republice testují přetlakové ventily, které umožňují hadice napojit na rozvody pro zasněžování. Mohou tak rychle zasáhnout při požáru v obtížně přístupných horských oblastech. Musí ale ještě zapracovat na tom, aby jim nepraskaly požární hadice.

„Zařízení redukuje vysoké tlaky, které dosahují až sedmdesáti barů, my přitom pracujeme s osmi devíti bary. Tento ventil má běžně uplatnění v průmyslu k redukci tlaku vody v rozvodech, ale není a nikdy nebyl standardním vybavením jednotek požární ochrany v České republice. Dokonce i výrobce bere naše řešení jako ojedinělé a jsme prvním krajem, který má tento prostředek ve výbavě,“ popsal krajský ředitel hasičů František Mencl.

Fotogalerie

Hasiči novinku zkusili ve čtvrtek při simulovaném zásahu na kraji sjezdovky na Černé hoře, kde „hořela“ rolba, vedle ní ležela zplodinami nadýchaná žena. Hasiči vyrazili na svah pěšky, na sněžných skútrech i čtyřkolkách s přívěsnými vozíky.

Po nasazení ventilu na hydrant u zasněžovacího stojanu opatrně pouštěli vodu do požárních hadic. Úkolem nového redukčního ventilu je právě zvládnout přechod z tlaku v zasněžovacím potrubí do hadic.

Ventily jsou německé výroby, obdobná zařízení používají provozovatelé skiareálů k redukci tlaku v rozvodech pro zasněžování. Jsou certifikované až na šedesát barů. Hasiči je vybavili požárními spojkami.

 Celkem mají tři kusy, dva pro vyšší tlaky, jeden pro nižší. Jejich pořizovací cena je 12 a 30 tisíc korun.

V místech, kam cisterna nevyjede nebo kde není retenční nádrž ani jiný zdroj požární vody, byli hasiči dosud odkázáni na prostředky, které k požáru vyvezou čtyřkolky, sněžné skútry a rolby, nebo které si sami vynesou.

Na horách je navíc nedostatek vody, v Krkonoších až na výjimky chybějí retenční nádrže. Napojit se na systém zasněžování je v některých místech jedinou možností, jak získat požární vodu. „Na horách jsou místa, kam vodu nikdy nedostaneme. Pokud bude poblíž zasněžovací zařízení, tak jsme schopní si odtamtud vodu natáhnout. A to nejen v zimě, ale také v létě, pokud skiareály mají nasmlouvanou elektřinu a vodu v potrubí,“ uvedl Rudolf Jelínek, vedoucí oddělení IZS a služeb na krajském ředitelství.

Hasiči na horách nezřídka zasahují také u lesních požárů, i při nich jim ventily usnadní práci. „Vzhledem k tomu, že jsou čím dál častější období sucha, tak se dá předpokládat, že lesních požárů bude na horách přibývat,“ naznačil František Mencl.

Čtvrteční cvičení bylo úspěšný jen částečně. Zatímco menší ventil pracoval bezchybně, při nasazení většího ventilu tlak v hadicích kolísal nebo byl extrémně velký, a dokonce prasknul rozvaděč i hadice.

 „Větší ventily jsme zatím nedokázali zprovoznit tak, aby to pro nás bylo funkční. Příští týden bude další testování, musíme zjistit, proč se nepovedlo tlak zregulovat. Pokud se tento ventil neosvědčí, vrátíme ho výrobci a zkusíme oslovit jiného,“ zhodnotil cvičení Rudolf Jelínek.

Popelem lehla Bažina i Kneifelova chalupa

V poslední době došlo v Krkonoších k několika požárům rekreačních objektů, ke kterým se hasiči měli s běžnou technikou problém dostat. Třímilionovou škodu způsobily plameny loni v březnu na chalupě ve Vítkovicích v Krkonoších. Kvůli její poloze ve stráni hasiči natáhli hadice od silnice prudký svahem a s technikou stoupali pěšky k místu požáru. Před ohněm z chalupy uteklo šest lidí. V říjnu hasiči likvidovali menší požár v penzionu Foměnka ve Velké Úpě.

V prosinci shořela do základů školní chata Bažina u vleku Javor v Peci pod Sněžkou. Také zde se museli hasiči vypořádat s obtížnými podmínkami. V těžko přístupném terénu nemohli pracovat s odpovídající technikou a právě tady se pokusili hadice napojili na systém technického zasněžování. Tehdy ještě bez ventilů.

Jenže se jim trhaly hadice a praskaly hliníkové koncovky. Rozlitá voda proměnila svah v kluziště a hasiči zde několikrát spadli. „Přetlaková ochrana tady chyběla. Když se hasí, provázejí to tlakové změny. Když se zastaví voda, zpětným rázem se hadice trhají a tady jich odešlo docela dost. A když jsou hasiči uvnitř domu a praskne hadice na přívodu, musí se to vypnout a odejít ven,“ popsal komplikace Martin Vích, velitel jednotky z Mladých Buků, která při požáru Bažiny zasahovala.

Loni v únoru také shořela Kneifelova chalupa na Janových boudách ve Velké Úpě, při požáru zahynul známý hajný, znalec jelenů a propagátor saní rohaček Josef Tylš. Hasiči se po zledovatělé s těžkou technikou nemohli nahoru dostat, natáhli proto vedení z okolních bud a k likvidaci plamenů použili také přírodní sníh.

K jednomu z největších požárů na krkonošských hřebenech došlo v listopadu 2018 nedaleko Labské boudy. S hořícím lesem a loukou bojovalo sedm jednotek, hasiči ze Špindlerova Mlýna dokonce 21 hodin. Oheň zasáhl plochu 600 krát 600 metrů, kvůli silnému větru se rychle šířil. Kvůli počasí a tmě nebylo možné letecké hašení.

  • Nejčtenější

U Pardubic usmrtil vlak člověka, provoz na hlavní trati byl ráno přerušen

3. května 2024  6:30,  aktualizováno  9:44

Na hlavní koridorové trati u Pardubic brzy ráno vlak srazil a usmrtil člověka. Nehoda omezila...

Stát nalije miliardy do kolejí k automobilce v Kvasinách, práce začnou letos

30. dubna 2024  7:05

Rozdělené město, kde řidiči mnohdy stojí desítky minut před železničními závorami, se možná už...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hradec Králové - Olomouc 3:1, hosté neudrželi vedení, nalomil je vlastní gól

5. května 2024  14:40,  aktualizováno  20:35

Rychle vedli, ale ještě do přestávky prohrávali o dvě branky. Olomoučtí fotbalisté nenavázali na...

Nehoda cisterny s argonem uzavřela na dvě hodiny D11 na Hradec

6. května 2024  12:03,  aktualizováno  14:33

Nehoda cisterny se zkapalněným argonem uzavřela dopoledne na víc než dvě hodiny dálnici D11 ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jelen už není největším zvířetem Krkonoš, kolem Žacléře pozorovali losa

6. května 2024  15:08

Los evropský by mohl po desítkách let odsunout z pozice největšího krkonošského savce jelena...

Ceny s hořkostí pomsty. Zastupitelé vyřadili biology, kteří odporovali radnici

6. května 2024  17:30

Hořkou pachuť bude mít předávání výročních cen Hradce Králové. Politikaření a zřejmě i msta za...

Jelen už není největším zvířetem Krkonoš, kolem Žacléře pozorovali losa

6. května 2024  15:08

Los evropský by mohl po desítkách let odsunout z pozice největšího krkonošského savce jelena...

Nehoda cisterny s argonem uzavřela na dvě hodiny D11 na Hradec

6. května 2024  12:03,  aktualizováno  14:33

Nehoda cisterny se zkapalněným argonem uzavřela dopoledne na víc než dvě hodiny dálnici D11 ve...

Chytrá domácnost pro nemocné: k ovládání přístrojů stačí ústní myš či hlas

6. května 2024  10:35

Domov svatého Josefa, který v Žirči na Trutnovsku pečuje o pacienty s roztroušenou sklerózou,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...