Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hradec chce, aby byl dům pro seniory opět bezpečný. Chystá velkou opravu

  10:02
Největší bytový dům v majetku Hradce Králové se změní. Čtrnáctipatrový panelák Harmonie I na Moravském Předměstí, o němž sami obyvatelé nejčastěji hovoří jako o domě hrůzy, čekají opravy až za čtvrt miliardy korun i bezpečnostní opatření. Radní už začali s hledáním projektanta.
Čtrnáctipatrový dům seniorů Harmonie I na hradecké Benešově třídě se potýká s...

Čtrnáctipatrový dům seniorů Harmonie I na hradecké Benešově třídě se potýká s problémy typickými pro ghetta. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Harmonie má svá nejlepší léta za sebou, okny táhne a někteří nájemníci se bojí, že se s nimi utrhne balkon. Další velké potíže v nejbližším okolí způsobují bezdomovci a narkomani, kvůli nimž především senioři raději nevycházejí pod novou dřevěnou pergolu ani do blízkého parčíku s lavičkami nebo do venkovní posilovny.

Do třetice zlého: proměnila se i skladba obyvatel Harmonie. Dům s asi 400 bytovými jednotkami byl krátce po revoluci dostavěn jako bezpečný přístav seniorů, jenže podle svědectví místních tu dnes žijí i psychicky nemocní lidé, další si přivydělávají prodejem drog nebo půjčují peníze za nehorázné úroky.

Hradecká radnice si proto dala tři velké úkoly: vrátit Harmonii seniorům, těm dát mnohem věší pocit bezpečí a dům co nejrychleji opravit.

A právě ten poslední se možná podaří vyřešit nejrychleji. Harmonie, tedy největší bytový dům v majetku Hradce Králové, by se měla už brzo dočkat rekonstrukce až za čtvrt miliardy korun. Jako nejnutnější se jeví zateplení budovy, opravy střechy, lodžií a výměna všech oken.

Obyvatelům je zima

Například paní Ivana si nedávno do své garsonky musela koupit elektrický přímotop. „A stejně tu nemám víc než 20 stupňů, prostě to na víc nevytopím, nejde to,“ říká obyvatelka Harmonie a kontroluje deky pod dveřmi na balkon i kolem okna.

„Nevadí mi, že příslušenství je staré několik desítek let, výtah pomalý a poruchový, ani to, že nám prý v sousedství postaví další vysoký dům. S tím se smířím. Ale s otřesným stavem balkonu a oken se nesrovnám. V létě je tu vedrem na padnutí, v zimě se zase klepeme,“ přidává se sousedka paní Ivany.

Náprava by měla přijít do dvou let. Rada města totiž v druhé polovině listopadu schválila zadávací podmínky pro hledání projektanta. S ním by měla být podepsána smlouva v březnu, dokumentace být pohromadě příští rok na podzim, následovat by měla žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám a v polovině roku 2025 i realizace. Pro vedení města je rekonstrukce Harmonie jednou z priorit.

„Vyzdvihl bych akční plán, protože je to jeden z prvních projektů, který se do něj dostal a získal i potřebná hodnocení. Čekání obyvatel domu bylo opravdu dlouhé,“ říká náměstek primátorky pro oblast sociálních záležitostí Pavel Vrbický (Piráti).

Větší soukromí i zateplení

Obyvatelé Harmonie by měli v budoucnu nejvíce ocenit především opravy všech lodžií.

„Bude potřeba opravit boční stěny a podlahy, dále vyměnit zábradlí a stříšky za nové. Lodžie se celkově změní tak, aby působily příjemnějším dojmem a nájemníkům poskytovaly více soukromí. Budovu dál čeká zateplení, a to včetně střechy a vstupní části objektu. Obyvatelé se také dočkají nových oken i některých dveří,“ popisuje náměstek primátorky pro městské investice Lukáš Řádek (TOP 09).

23. října 2023

„Odhad nákladů je až 250 milionů korun. Projektová dokumentace je od toho, abychom věděli, co je konkrétně potřeba opravit, v jakém rozsahu i kvalitě,“ dodává Řádek. Podle něj by dotace z programu Nová zelená úsporám pro bytové domy mohla uhradit 50 až 70 procent výdajů.

Na klid dohlédnou kamery i důvěrníci

Město však nehodlá řešit jen energetické úspory a pohodlí klientů Harmonie, ale i jejich bezpečí. Město mezi nimi letos uspořádalo průzkum a z šetření vyplynulo, že pocit bezpečí je tu jen málo známou skutečností.

Například v říjnu v parčíku před domem vznikla hromadná rvačka asi dvaceti lidí, ve které došlo i na nože. Ve výtahu se objevují pytle s odpadky, ale i exkrementy. Podle místních tu bují i obchod s drogami včetně pervitinu a k tomu blízká ubytovna láká nejrůznější existence a problémové jedince.

Zákrok města musí být okamžitý, náměstek Pavel Vrbický prý do Harmonie přijde na vánoční večírek, kde představí plán na zlepšení.

Na každém druhém patře by magistrát chtěl mít jakéhosi domovního důvěrníka coby spojku mezi městem a obyvateli. Na vrátnici by se měli střídat proškolení a technicky zdatní jedinci z bezpečnostní agentury a přímo do nejbližšího okolí by město rádo nasadilo dva asistenty prevence kriminality.

Rvačky, drogy, strach. Z bezpečného domova seniorů se stal dům hrůzy

Další kroky jsou technického charakteru. Na každém patře, ideálně i ve výtahu a na střeše by měly být umístěny videokamery, které by monitorovaly situaci.

Také skladba obyvatel by se měla proměnit. Plánem je vrátit Harmonii seniorům. Podle koordinátora bydlení z magistrátního oddělení sociální péče Jiřího Kotaly musí město včas rozpoznat bezproblémové zájemce o byt a nabídnout bydlení, které bude pro všechny bezpečné.

„Přišli sem lidé, kteří se jevili, že jsou naprosto v pořádku, ale přesto dělají problémy. Stačí jen několik takových jedinců, kteří natáhnou další. Harmonie přitom ten problém nevygenerovala. Hned vedle je poměrně velký dům v soukromém vlastnictví, kam se nastěhovali rizikoví lidé, kteří k sobě natahují třeba bezdomovce,“ sdělil.

  • Nejčtenější

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15,  aktualizováno  22.5 9:26

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli v úterý dva lidé. Na...

Maturitní obory nabídnou v druhém kole přijímaček v kraji stovku míst

18. května 2024  8:26

Přijímačky na střední školy v Královéhradeckém kraji jsou letos klidnější. Pro druhé kolo je však...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Inspirace, nebo plagiát? Architekt zažaloval starostu kvůli zastávce

22. května 2024  13:26

Přes tři miliony korun žádal u Krajského soudu v Hradci Králové po starostovi Hořic na Jičínsku...

V Krkonoších chtějí vyzrát na oblevy. Pod parkoviště skryjí nádrž pro zasněžování

24. května 2024

Premium Na úpatí Černé hory v Krkonoších vzniká retenční nádrž za 150 milionů korun. Schovaná bude v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Teplice - Hradec Kr. 0:1, hosté slaví i v deseti, rozhodl žolík Koubek

19. května 2024  14:31,  aktualizováno  17:06

Fotbalisté Hradce Králové i potřetí v sezoně vyzráli na Teplice. V prvním utkání finále play off...

Hradec Králové - Teplice 2:0, oba góly dal po půli Pilař, vítězové si zahrají o poháry

25. května 2024  19:56

Ještě v dubnu bojovali o záchranu, v příštím týdnu je čeká souboj o poháry. Fotbalisté Hradce...

Radnice s obry zabrala modelářům tři měsíce, k vidění je v Kowarech

25. května 2024  7:55

Radnice s ikonickými obry stojí na náměstí v podkrkonošském Hostinném stovky let, teď se dočkala...

V Krkonoších chtějí vyzrát na oblevy. Pod parkoviště skryjí nádrž pro zasněžování

24. května 2024

Premium Na úpatí Černé hory v Krkonoších vzniká retenční nádrž za 150 milionů korun. Schovaná bude v...

Muzejní noc v Hradci vede od křídel Míly Fürstové k loutkám i hoblíkům

24. května 2024  9:56

Předletní Festival muzejních nocí dnes vstoupí do Hradce Králové. Nabídne osm institucí, do nichž...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...