Driftující auta v centru vzbudila půl města. Policie nezasáhla, kritizují místní

  18:22aktualizováno  28. února 16:03
Velký rozruch vzbudili v Jičíně v noci ze soboty na neděli účastníci jízdy tuningových aut. Za řevu motorů přímo na Valdštejnově náměstí driftovali. Když se na místo dostali policisté, zastihli už jen poslední vozy. Policisté nyní vyhodnocují záznamy a prosí veřejnost o další videa a fotografie. Neukázněným řidičům srazu hrozí pokuty.

Lidé na sociálních sítích hodně kritizovali, že proti nočním jezdcům prakticky nikdo nezakročil, i když služebny jsou nedaleko. Strážníci a radnice vysvětlují, že „přesila“ padesáti aut a stovky účastníků byla v té chvíli příliš velká.

Město zveřejnilo, že první informaci dostali strážníci na lince 156 od státní policie v neděli v 0:50. Ohlásili jim, že se do Jičína blíží kolona osobních aut od Mladé Boleslavi a jedná se o tuningový sraz. Strážníci pak už na kamerách viděli, jak auta vjíždějí na historické náměstí. Státní policie mezitím svolávala své hlídky.

„Jakmile se operační důstojník dozvěděl o této události, volal hlídky nejprve z Jičína, které byly nedaleko u jiného oznámení. Musel proto vyslat na místo hlídky ze Sobotky a Nové Paky. Když dorazily, náměstí opouštěla poslední vozidla. Vyhodnocovali jsme kamerové systémy. Ve spolupráci s městskou policií bylo rozhodnuto, že přestupkové jednání budou oznamovat správnímu orgánu právě strážníci z Jičína,“ popsala mluvčí hradecké policie Šárka Pižlová.

Město argumentovalo, že jedna hlídka policie a jedna hlídka strážníků by v danou chvíli nic nevyřešila, pro místní je to však těžké pochopit.

„Strážníci se mohli ukázat na náměstí hned po příjezdu aut, oni by si tam pak tohle nedovolili. Takhle vzbudili půl města. Jedna maminka si stěžovala městské policii, že jim auta probudila děti a že se bojí, a oni jí řekli, že o tom vědí. Je smutné, že nezakročili,“ míní majitel jičínské taxislužby Vladimír Šturma, jehož kolega noční dění na náměstí natočil.

Dlažbu nechají vyčistit, škodu budou vymáhat

Městští strážníci zadokumentovali přestupky, které se týkají rušení nočního klidu, a postoupili je přestupkové komisi. Zabývají se i černými stopami pneumatik, které na dlažbě zůstaly, registrační značky aut mají a znají i totožnost účastníků. Zašpiněná dlažba se zatím řeší jako přestupek proti majetku, tedy poškození cizí věci.

„Zašpinili dlažbu náměstí, tím městu vznikla škoda. Dlažbu musíme nechat vyčistit, dnes to pracovníci Technických služeb zkoušeli malým zametacím vozem, ale je jasné, že to stačit nebude, takže se na to povolá specializovaná firma. Náklady odhadujeme na 20 tisíc korun, to tedy pravděpodobně budeme požadovat jako náhradu škody,“ odhadl místostarosta Jičína Petr Hamáček (KDU-ČSL), podle nějž by se kvůli výši škody mohlo jednat o trestný čin a řešila by ho policie.

Ta nyní vyzývá svědky akce, aby poskytli záběry či fotografie, ze kterých by bylo možné identifikovat řidiče, kteří se dopustili protiprávního jednání.

„K podání vysvětlení si předvoláme všechny provozovatele vozidel, která se nám podaří identifikovat z pořízených i jinak dostupných materiálů a zdrojů. Pokuty hrozí přestupcům ve správním řízení. Na ztotožnění a následném potrestání přestupců spolupracujeme s kolegy z jičínské městské policie,“ uvedla mluvčí policie Magdaléna Vlčková.

Noční zábava na náměstí trvala asi půl hodiny. Stojí za ní patrně skupina Prague-Brikule, která nárazově pořádá takové akce a dává o nich vědět jen krátce před začátkem. Jak uvedl v pondělí server Novinky.cz, tuningová auta v neděli nad ránem ještě zablokovala pražský Nuselský most.

„Bylo to celorepubliková akce. Jestliže pražská policie nechá tyto řidiče řádit na Nuselském mostě a nezakročí proti nim, je absurdní očekávat, že tady v Jičíně my to zvládneme. Když auta vjížděla na jičínské náměstí, státní policie zavolala městské strážníky, aby to zadokumentovali, takže oni se soustředili na kamerový systém. Když to měli, hlídky státní i městské policie se dostavily na náměstí, ale účastníci se sebrali a odjeli. Dočetl jsem se, že na Prahu jeli 300kilometrovou rychlostí a pak si zabrali Nuselský most pro závody. Tam policie nezakročila a to má v Praze daleko větší možnosti. Tak to vyhodnotili. Nezaznamenal jsem, že by někde v Jičíně nebo jinde při tom došlo ke zranění, je to mrzuté, otravné, ale po půl hodině odjeli a byl klid,“ shrnuje místostarosta.

  • Nejčtenější

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

Hr. Králové - Slavia 1:2, hosté rozhodli v závěru první půle. Snížení přišlo pozdě

28. dubna 2024,  aktualizováno  18:46

Do ligového finiše vstoupí se čtyřbodovou ztrátou. Slávističtí fotbalisté zvítězili ve 30. kole v...

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

V poháru daroval Slavii gól, teď se na ni chystá znovu. Bude to fičák, ví Zadražil

28. dubna 2024  7:17

Na konci podzimní části sezony, v prvním opravdu velkém zápase v barvách Hradce dostal Adam...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...