Na komíně u Trutnova se usídlil mladý čapí pár, samec při páření tápal

  • 13
Čápi bílí se po víc než půl roce vrátili na komín v Bohuslavicích u Trutnova. Původní loňský pár Bohoušek a Bohunka to však není. Napřed terén obhlédla pětice čápů a dva z nich se na hnízdě usídlili. Zřejmě nejsou příliš zkušení. Páření se mladému samci podařilo až po několika pokusech.

Už loni zájemci díky webové kameře s nadšením sledovali život dvojice čápů a jejich čtyř potomků na továrním komíně u Trutnova. Letos Lukáš Ronge z firmy HD Internet nechal osadit k hnízdu s předstihem dvě kamery v rozlišení 4K a HD.

V pátek 20. března v podvečer se v Bohuslavicích objevilo dohromady pět čápů. Tři přistáli na komíně, jeden z nich pak odletěl. Už v noci se pár na hnízdě neúspěšně pokoušel o páření. Zbylí čápi nocovali v okolí na stromech.

V sobotu se dvojice navečer vrátila na hnízdo a čáp se opět bezúspěšně pokoušel o páření. Teprve v neděli odpoledne se mu po několika nepovedených akcích zadařilo.

„Podle jejich chování to vypadá, že možná jde o čerstvě dospělé čápy, kteří se vrátili do Evropy poprvé a čeká je první hnízdění,“ odhaduje pozorovatel ze stanice Českého hydrometeorologického ústavu v Peci pod Sněžkou Tomáš Prouza, který píše na web věnovaný bohuslavickým čápům.

Soudí tak z toho, že čáp je nešikovný při sbližování s partnerkou, dvojice se zatím příliš nestará o budování hnízda a spolu odlétají na celý den pryč, i když loni vždy jeden čáp na hnízdě zůstával na stráži.

Podle Tomáše Prouzy tak určitě nejde o místním dobře známou Bohunku, o čemž svědčí chybějící kroužek. Bohouš by si zase věděl rady s rozmnožováním, nový samec má navíc melírované letky.

„Nezbývá nám než čekat, jak se situace dál vyvine. Zdali tento pár opravdu zahájí hnízdění, hnízdo časem opustí, nebo se vrátí Bohouš s Bohunkou a mladé čápy vyženou pryč,“ podotýká Tomáš Prouza.

Na webu se tak dosud symbolicky odpočítávají už jen poslední hodiny do očekávaného příletu Bohouše s Bohunkou. Čápi, kteří se vracejí například do Německa, jsou však zatím kvůli větrným a písečným bouřím teprve v Turecku.

Loni se čáp Bohoušek s partnerkou objevili na komíně 24. března. O dramatické okamžiky nebyla nouze hlavně kvůli mláděti Slávkovi, které se zamotalo do rybářského vlasce tak, že ho zachraňoval zoolog a pak se o něj starala záchranná stanice v Jaroměři. Ochranářům se povedlo uzdravené mládě vrátit zpět k rodině, snadné to ale nebylo.

Firma přenáší záběry na kanálu Youtube. Zájemci se mohou podívat i na její další živý přenos, a to z ptačí budky sýkorek v Trutnově u Základní školy Komenského.